Onderwijs

Ontdek hier wat onze bibliotheek te bieden heeft voor leerkrachten en scholen in Maldegem.

Kleuter- en lager onderwijs

lager onderwijs

Vanuit de Bibliotheek vinden we leesbevordering heel belangrijk. Om het kleuter- en lager onderwijs hierin te ondersteunen voorzien wij de leeslijn.

Klik hier voor het volledige overzicht.

Secundair onderwijs

secundair

Bekijk hier welke activiteiten en ondersteuning we bieden voor het secundair onderwijs.

Klasbezoek

klasbezoek

Een klasbezoek bestaat uit een introductiebezoek of een klassikale uitlening.

Klik hier voor meer info.

Bib als klaslokaal

klaslokaal

Je kan de bibliotheek als klaslokaal reserveren. Je geeft op waarvoor je de bib wenst te gebruiken, wanneer en voor hoelang en van welke materialen/tools  je wenst gebruik te maken. 

Contacteer ons via bibliotheek@maldegem.be

Expertise

expertise

De bib biedt zich aan als ondersteunende partner bij scholen die rond leesbeleid willen werken. Het samen werken aan themadagen rond leesbevordering, het geven van leesadvies, de uitbouw van een schoolbibliotheek...

Contacteer ons via bibliotheek@maldegem.be of word lid van de facebookgroep 'Leeskracht in Maldegem'

Leeslijsten

Leestips

Het jeugdteam is elke dag bezig met (jeugd)boeken. Voor hulp bij het opmaken of updaten van leeslijsten kan je dus steeds bij hen terecht. Zij leggen je met plezier uit hoe je met 'Mijn Bibliotheek' een digitale leeslijst aanmaakt en deelt.

Daarnaast kunnen wij advies geven over geschikte titels en ondersteuning bieden bij de uitwerking van leesopdrachten.

Tabletklas

Tablets

Wie graag digitale toepassingen in zijn les integreert, kan in de bibliotheek gebruik maken van 10 tablets voor de leerlingen. Er staan verschillende apps op zoals Kahoot, Stop motion, Animatic...

Lerarenpas

lerarenpas

Deze pas kan je gebruiken in de Maldegemse bibliotheek om boeken, strips e.a. meteen voor zes weken te ontlenen. De lerarenpas is gratis aan te vragen en beschikbaar voor leerkrachten van het kleuter-, basis- en secundair onderwijs die werken of wonen in Maldegem.

Wens je een lerarenpas aan te vragen? Contacteer ons via bibliotheek@maldegem.be

Bibboxen

bibbox

De kleuterboxen is een service die we bieden aan de Maldegemse kleuterscholen.  De boxen bestaan uit pakketten van maximaal 30 boeken en zullen telkens door de bibliotheek afgeleverd en opgehaald worden. De boxen worden telkens tussen 2 vakanties geleverd. De boeken blijven zo 6 weken in de klas.

Inschrijven op deze service voor schooljaar 2021-2022 kan via dit invulformulier.

Onderwijskoffer

onderwijskoffer

Kant-en-klare themakoffers samengesteld voor het lager onderwijs. Iedere koffer draait om een thema (zoals bijvoorbeeld seizoenen, kerstmis, pasen...) en heeft een twintigtal materialen. De themakoffers zijn gratis te ontlenen.

Kriebeltassen

kriebeltasjes

Ideaal voor logeerpartijtjes

Deze kant-en-klare tassen zijn samengesteld rond een thema (superhelden), een auteur (Roald Dahl of een figuur uit de kinderliteratuur (Nijntje, Dolfje weerwolfje) . 

In elke tas zitten een aantal boeken, een film, een knuffel en een logeerdagboek. Er zijn kriebeltassen voor verschillende leeftijden: voor kleuters tot en met kinderen van tien jaar.

Fundels

fundels

Fundels is een interactieve manier om kinderen (meer) te laten lezen. De app is gericht op taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar.

Op de computer, tablet of smartphone komen bestaande prentenboekjes en niveauboekjes tot leven. Je kan de verhalen met of zonder het fysieke boek bekijken en beluisteren. De animaties zijn bovendien aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. 

Ga naar www.fundels.com of download de Fundels-app.

Het uitlenen verloopt via 'Mijn Bibliotheek' met een uitleentermijn van 4 weken en een maximum van 7 Fundels per jaar.

Kamishibai

kamishibai

Japans verteltheater

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen passen. Elk blad geeft een andere scène weer uit een verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen en vertelt ondertussen het verhaal, dat op de achterzijde van de prenten te lezen is. Zo komt een verhaal tot leven voor een groep kinderen.

Troostkoffer

troostkoffer

Voor kinderen van 3 tot 7 jaar en 7 tot 12 jaar

De troostkoffers werden samengesteld om kinderen bij te staan doorheen een periode van verlies. De koffers bevatten boekjes, kleurplaten, een bellenblaas en enkele infobrochures rond verlies, rouwverwerking.

De koffers kan je aanvragen aan de balie van de bibliotheek.

Makkelijk lezen

daisyspeler

Kinderen met een leesuitdaging, kinderen die op een laag niveau lezen of kinderen die niet graag lezen vinden al onze 'Makkelijk Lezen'-boeken van 6 tot 14 jaar bij elkaar. Voor leerlingen met dyslexie kan het gebruik van een leesliniaal ook veel helpen. Een leeslineaal is te ontlenen via de balie.

Daarnaast kunnen ze ook onze luisterboeken (daisy's) ontlenen op volgende manieren:
1. via de Anderslezen-app
(klik hier voor meer info).
2. op een daisyspeler van de bib
(klik hier voor meer info).

Heb je hulp of begeleiding nodig contacteer ons via bibliotheek@maldegem.be

Informatieve boeken

leeslijsten

Enerzijds vind je in onze non-fictiecollectie voor volwassenen heel wat boeken terug die je kunnen helpen in de klaspraktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan boeken over trefzeker lesgeven, dyslexie of begeleiding van anderstalige nieuwkomers.

Anderzijds vind je heel wat bruikbaar leerkrachtenmateriaal in de weetboeken op de jeugdafdeling.

GoPress

gopress

Het digitale krantenarchief GoPress biedt bibleden gratis toegang tot alle artikels die tot voor twee dagen in de Vlaamse kranten stonden.

Het is een handig instrument om gericht op een onderwerp te zoeken. Je opent het krantenarchief via de catalogus of via 'Mijn digitale collecties' op 'Mijn Bibliotheek'.

STEM-lab

stemlab

We hebben materialen ter beschikking die door leerkrachten kan gebruikt worden in STEM-lesverband.

Machines fablab (3D printer, lasersnijder, thermopers, mokkenpers, snijmachine en vacuümvormer), 5 pc’s met linux besturingssysteem, robots in Mbot gamma (5), robots in het LEGO gamma (3 x spike, 2 x mindstorm), arduino’s + accessoires ( 5), micro:bits ( 10) + verschillende sets)...

Interesse of zin om eens samen te brainstormen rond wetenschap en techniek? Contacteer ons via bibliotheek@maldegem.be

FabLab

fablab

Je vindt op het internet heel wat leermiddelen of knutselwerkjes (moederdag, vaderdag, Kerstmis …) die (deels) gemaakt zijn met een
3D-printer of lasercutter, maar je kunt ook zelf ideeën
bedenken en uitvoeren:

* Lasercutter: houten of plexi (3 of 4 mm dik) letters, klanken, cijfers, getallen, bewerkingstekens …
* 3D-printer: rekenblokjes en –staafjes, getalbeelden …
* Vinylsnijder: stickers van logo’s, pictogrammen, namen,
letters…

Meer info over het FabLab vind je hier.