Livre
Néerlandais

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast

Romain Puértolas (auteur), Lidewij van den Berg (traducteur), Katrien Vandenberghe (traducteur)
Een Indiase fakir vliegt naar Parijs om er bij IKEA met een vals biljet van 100 euro een spijkerbed aan te schaffen. Als hij daar om een hotel uit te sparen ook nog overnacht in een kast die vervoerd zal worden naar Engeland, wordt hij als pakketpost naar her en der vervoerd en is steeds een onwelkome gast in vele landen.
Sujet
Illegalen, Liefde
Titre
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast
Auteur
Romain Puértolas
Traducteur
Lidewij van den Berg Katrien Vandenberghe
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
253 p.
ISBN
9789023482598 (De Bezige Bij, paperback) 9789085425649 (De Bezige Bij Antwerpen, paperback)

Commentaires

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast, zo heet debuutroman van Romain Puértolas. In Frankrijk is het boek al een ware hype, en met een dertigtal vertalingen op til zal ook de rest van de wereld snel overstag gaan. De populariteit van Puértolas laat zich raden. Met een titel die herinneringen oproept aan een ander succesnummer (De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson), zeer korte hoofdstukjes en een luchtige, chronologische en plot-driven vertelstijl is De wonderbaarlijke reis hét ideale boek voor mensen die niet van lezen houden.
De bizarre opeenstapeling van gebeurtenissen en kleurrijke personages geeft de roman een filmisch karakter. De wonderbaarlijke reis laat zich nog het best omschrijven als een satire of moderne klucht. Maar ‘een fantastische eigentijdse Candide’, zoals de Franse kwaliteitskrant Le Figaro het omschrijft, is toch echt te veel eer. Puértolas kan vlo…Lire la suite
De Indiase fakir Ajatashatru Lavash Patel vliegt naar Parijs om er bij IKEA met een vals biljet van €100 een spijkerbed aan te schaffen. Als hij aldaar om een hotel uit te sparen ook nog overnacht in een kast die vervoerd zal worden naar Engeland wordt hij als pakketpost naar her en der vervoerd en is steeds een onwelkome gast in vele landen. Zijn avonturen met een hoog Kuifje-gehalte brengen hem vooral in contact met kansarme asielzoekers wier droeve lot hij zich aantrekt. Dan verschuift de toon van het boek van pure kolder naar lichte maatschappijkritiek en neigt de enigszins onbetrouwbare fakir met behulp van een hem in de schoot geworpen kapitaaltje naar zelfverbetering en filantropie. Een amusante roman met invloeden van taalkunstenaars als Raymond Queneau en Boris Vian en qua aardse filosofie doet het denken aan 'Candide' van Voltaire. Normale druk.

À propos de Romain Puértolas

CC BY-SA 3.0 - Image by Averater

Romain Puértolas, né le 21 décembre 1975 à Montpellier, est un écrivain français.

Biographie

Né à Montpellier dans une famille de militaires (son père est colonel dans l'armée de terre et sa mère adjudant-chef), Romain Puértolas connait de multiples déménagements durant sa jeunesse. Il déménage 31 fois en 38 ans et vit dans 3 pays différents.

Romain Puértolas décide de devenir « dresseur de poupées russes » : vivre plusieurs vies en une seule. Il fut tour à tour professeurs de langues, traducteur, DJ-turntabliste, nettoyeur de machine à sous, employé dans le contrôle aérien, steward, et lieutenant de police.

Romain Puértolas est d'une curiosité sans bornes. Ainsi, Il apprend à piloter un avion en Angleterre, possède un diplôme en météorologie de Météo France, un diplôme de garde du corps et plusieurs maîtrises en langues…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions