Livre
Néerlandais
Vier bewoners van een ouderenresort hebben zich verenigd in ‘De Moordclub (op donderdag)’ en grijpen de kans om onderzoek te doen naar de moord op een aannemer, vennoot van hun huisbaas.
Sujet
Ouderen
Titre
De moordclub (op donderdag)
Auteur
Richard Osman
Traducteur
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Thursday murder club
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2020
432 p.
ISBN
9789403197401 (paperback)

Commentaires

Gevaarlijk terrein

Thrillers en humor: niet zelden een levensgevaarlijke koorddansact.

Wie is Richard Osman ook alweer? Met zijn zware hoornen bril is Richard Osman (1970) een bekend BBC-gezicht. Architect van de kennisquiz Pointless, waarin hij optreedt als aangever annex jurylid. Voorts druk met comedy: teksten schrijven, shows produceren, af en toe aansluiten bij een humoristisch panel. Sinds kort is hij ook thrillerauteur, zoals meer Bekende Britten. Zojuist is zijn debuut in vertaling verschenen: De moordclub (op donderdag) (Cargo; € 20,99). In Engeland schoot het boek pardoes naar de top van de hitlijsten, maar ik vraag me bezorgd af: is dit geen geriatrisch proza? Aangeprezen door de Nederlandse uitgever als 'een perfecte mix van Agatha Christie en Hendrik Groen'. Hm. Daar is het leven misschien net iets te kort voor.

Maar oké: Britse comedy, fan van, toch maar eens proberen dan. Het draait allemaal om de bewoners van het luxe resort Coopers Chase, nabij een voormalig klooster in het glooiende landschap van Kent. Je …Lire la suite

De moordclub (op donderdag)

Eerste zin. Iemand om het leven brengen is makkelijk.

In Coopers Chase, een luxueus Brits seniorendorp, komen elke donderdagmiddag vier bejaarde bewoners bij elkaar: oud-verpleegster Joyce, voormalig vakbondsleider Ron, psychiater Ibrahim en de kordate Elizabeth die overal ter wereld heeft gewoond en zo veel mensen kent dat ze altijd dingen kan regelen. De vier vormen samen een moordclub. Ze bestuderen cold cases in de hoop ooit zo een oude zaak te kunnen oplossen, maar dan wordt er vlak bij hen een ‘verse’ moord gepleegd. Het slachtoffer, een hebzuchtige en hilarisch politiek oncorrecte vastgoedontwikkelaar, had grootse plannen met de gronden rond Coopers Chase, en dat zou de reden kunnen zijn van zijn vroegtijdige dood. De moordclub trekt samen met de lokale politie op speurtocht, maar leert dat het soms beter is om oude geheimen onaangeroerd te laten. Richard Osman zal voor sommigen geen onbekende zijn. Hij presenteert op BBC de razend populaire quiz Pointless . Met De moordclub (op donderdag) debuteert hij als thriller…Lire la suite

In een luxueus ouderenresort hebben vier bewoners zich verenigd in een nogal opvallend clubje dat zij ‘De Moordclub (op donderdag)’ hebben genoemd. Het zeer gemengde groepje bestaat uit de door de wol geverfde Elizabeth, voormalig psychiater Ibrahim Arif, de strijdlustige ex-vakbondsleider Ron Ritchie en oud-verpleegster Joyce. Zij krijgen de kans van hun leven, wanneer aannemer Tony Curran, vennoot van hun huisbaas Ian Ventham, wordt vermoord. Naast zijn lijk ligt een foto waarop hij te zien is met twee andere mannen, drinkend aan een tafel vol bankbiljetten. Een mooi uitgangspunt voor het viertal om zelf op onderzoek te gaan. De Moordclub weet daarbij een samenwerkingsverband af te dwingen met hoofdinspecteur Chris Hudson en agente Donna de Freitas. Het blijft niet bij één moord, maar hierdoor laat het viertal zich niet afschrikken. Een leuke vondst van de auteur is het om het verhaal steeds te onderbreken met dagboekaantekeningen van Joyce, waarin zij al kwebbelend belangrijke info…Lire la suite

À propos de Richard Osman

CC BY-SA 4.0 - Image by TimDuncan

Richard Thomas Osman (né le 28 novembre 1970 à Billericay) est un animateur, producteur et réalisateur de télévision anglais.

Biographie

Osman grandit à Haywards Heath. Sa mère est enseignante. Il va à la Warden Park School puis étudie les sciences politiques et la sociologie au Trinity College de Cambridge à 1989 à 1992.

Depuis 2009, il anime en compagnie d'Alexander Armstrong le jeu Pointless sur BBC One.

Osman est auparavant le producteur exécutif d'autres émissions, comme Deal or No Deal, 8 Out of 10 Cats ou 10 O'Clock Live. En 2013, il crée le jeu Prize Island. Il apparaît à de nombreuses reprises dans Would I Lie to You? ou Let's Play Darts.

Depuis 2014, il est l'un des coanimateurs de The One Show avec Alex Jones.

Depuis 2016, il est un capitaine…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions