Livre
Néerlandais

Het lied van de mistral : roman

Olivier Mak-Bouchard (auteur), Gertrud Maes (traducteur)
Twee bewoners van de Luberon in de Provence stuiten bij herstelwerkzaamheden van een terrasmuur op archeologische resten en besluiten hun ontdekking geheim te houden.
Titre
Het lied van de mistral : roman
Auteur
Olivier Mak-Bouchard
Traducteur
Gertrud Maes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le dit du Mistral
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
334 p. : kaart
ISBN
9789029094559 (hardback)

Commentaires

En de kat kijkt toe

Olivier Mak-Bouchard schreef een duizelingwekkend debuut over zijn geboortestreek, de Luberon in de Provence. Hij vertelt niet zomaar een verhaal, maar laat tijden en grenzen vervagen, tot het land en de ik-figuur één zijn.

Het lied van de mistral lezen is als een eerste uitstapje maken na een pandemie: er gaat een wereld open. Het opvallende omslag met de warme kleuren stemt al vrolijk, zo ook het crèmekleurige papier en het bijzondere drukwerk in het lettertype Caslon. Het boek ligt in de hand alsof het ervoor gemaakt is: stevig en soepel. Op de eerste pagina's wordt de lezer meegenomen naar de Luberon in de Provence, de geboortestreek van de auteur Olivier Mak-Bouchard. Dit is zijn debuutroman.

Vanaf het begin heeft het uitstapje echter niets van een risicoloze vakantie, het is eerder een duizelingwekkende reis door de tijd, een inwijding in het land van de Luberon en zijn geschiedenis. Het is een avontuur dat verkwikt, zoals een stevige wandeling naar een bergtop waar het waait of een duik in een koude bron. Het lied van de mistral doet de lezer raken aan de geheimen van het leven en de natuur. In de inspanning ontstaat uitzicht en inzicht. De lezer wordt onderdeel van het land.

Lire la suite
De auteur groeide op in de Luberon, een bergachtig gebied in de Franse Provence. De roman, zijn eerste, speelt ook in de Luberon. Op een dag komt de verteller zijn buurman, meneer Sécaillat, een boer, tegen: tijdens een hevige onweersbui is een deel van een terrasmuur ingestort. Zij willen de muur herstellen, maar stuiten op archeologische resten. Ze besluiten verder te graven, iets wat streng is verboden. De scherven blijken resten te zijn van toutouro’s, primitieve hoorns uit een ver verleden. Uiteindelijk stuiten ze op een kalkstenen rotswand met het beeld van een vrouw. Het blijkt een bron te zijn. De verteller, een dromer, ziet een verband tussen de mistral, het beeld en de toutouro’s. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door legenden en dromen over de mistral, de vrouw en de prehistorie. De beide mannen vrezen ontdekking van hun illegale werk, maar de buurman weet de bron te verbergen. Een betoverend boek, geschreven in een poëtische stijl. Mensen die de Luberon kennen zull…Lire la suite