Livre
Néerlandais

De paardenfluisteraar

Nicholas Evans (auteur), Irving Pardoen (traducteur)
Nadat een Amerikaans meisje en haar paard bij een ongeluk ernstig gewond zijn geraakt, roept haar moeder de hulp in van de eigenaar van een paardenkliniek.
Titre
De paardenfluisteraar
Auteur
Nicholas Evans 1950-2022
Traducteur
Irving Pardoen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The horse whisperer
Édition
55
Éditeur
Amsterdam: De Boekerij, 2010
330 p.
ISBN
9789022556566 (paperback)

Commentaires

Grace Maclean gaat op een winterdag paardrijden met haar vriendin Judith. Op een steil pad raken ze in moeilijkheden, de paarden glijden van de weg af en een naderende truck zorgt voor een vreselijk ongeluk. Judith overleeft de klap niet, Grace verliest een been, haar paard raakt volledig getraumatiseerd. Graces moeder, Annie, een carrièrevrouw die weet wat ze wil en het ook krijgt, voert dochter en paard van New York naar Montana, waar ze de befaamde paardenfluisteraar (een soort genezer) Tom Booker engageert. De wijsheid en het inzicht die hij tentoonspreidt, zijn dusdanig dat niet alleen meisje en paard, maar de hele omgeving er beter van wordt.

Nicholas Evans kletst zijn hele roman gewoonweg in de vernieling. Hij heeft een tomeloze drang elke situatie breedvoerig te gaan beschrijven, van elke handeling wordt het hoe en waarom tot in den treure uitgelegd, elke emotie wordt in een overlast van woorden gesmoord. Een klein beetje gevoel voor maat had hier een best genietbaar …Lire la suite
Na een afschuwelijk ongeluk met paarden, waarbij een meisje en haar paard dodelijk verongelukken, blijft een ander meisje zwaar gewond achter, net als haar paard. Mede dankzij de hulp van een paardenman in hart en nieren herstellen paard en meisje van een zwaar trauma. Liefde tussen mensen onderling en tussen mensen en paarden zijn de thema's van dit boek. Op een uiterst onderkoelde, bijna droge toon vertelt de schrijver over de drama's, waardoor de kracht van dit schitterende verhaal nog groter wordt. Het is duidelijk dat de betrokken mensen lijden, maar nergens wordt dat benadrukt door het taalgebruik. Verfilmd door en met Robert Redford. Paperback, kleine druk.

À propos de Nicholas Evans

Nicholas Evans, né le 26 juillet 1950 à Bromsgrove, Royaume-Uni et mort le 9 août 2022, est un journaliste, écrivain et scénariste britannique.

Il a étudié le journalisme à l'université d'Oxford et avant cela il a séjourné en Afrique au sein d'une organisation caritative, Voluntary Service Overseas. En 1980, il se tourne vers la production, entre à la télévision britannique et reçoit de nombreux prix pour ses films et ses séries. Lors d'un séjour dans le sud-ouest de l'Angleterre, un maréchal-ferrant lui raconte l'histoire des hommes qui parlent à l'oreille des chevaux pour les calmer. Nicolas Evans décide aussitôt d'en faire un livre qui, en 1995, deviendra un véritable best-seller à travers le monde : The Horse Whisperer (L'Homme qui murmurait à l'oreille des chevaux…En lire plus sur Wikipedia