Maar ik ben jou niet

Nadine Swagerman (auteur)

Maar ik ben jou niet

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Na het overlijden van haar zus Kristel is de psychisch labiele moeder van Jamie (16, ik-persoon) geheel ingestort. Jaimie gaat naar een pleeggezin. Dat lijkt best goed te gaan, totdat de gebeurtenissen uit het verleden haar inhalen en er iets gebeurt in Jamie. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Maar ik ben jou niet
Auteur
Nadine Swagerman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Alkmaar: Kluitman, © 2020
99 p.
ISBN
9789020609615 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Als Jaimie (16, ik-persoon) in huis komt van de familie Mulder, moet ze even slikken. Geen stad in de buurt, Derek en Karin eten bij voorkeur vegetarisch en hun dochter Mira probeert overal tegenin te gaan. Jaimie probeert zich aan te passen maar uiteindelijk haalt het verleden haar in. De gevoelens van Jaimie zijn heel duidelijk. Ze cijfert zichzelf vooral weg, denkt dat ze te veel is. Mira sleept haar overal mee naartoe en dat helpt, maar niet genoeg. Jaimie denkt vooral aan haar moeder die uiteindelijk psychisch is bezweken. Zou ze op haar lijken? Ook de dood van haar zus speelt haar parten. Jaimie raakt de werkelijkheid kwijt en een opname is onvermijdelijk. Als lezer zie je alles vanuit de ik-figuur Jaimie en begrijp je dat er iets niet klopt. Heden en verleden wisselen elkaar af in dit boek en dat houdt het spannend. Jammer dat het einde wel erg snel wordt afgehandeld. We weten dat Jaimie opknapt en terug kan komen bij de familie Mulder maar er blijven nog te veel vragen over. D…Lire la suite

Maar ik ben jou niet

De sticker op de kaft belooft dat het boek ‘niet, dik, wel spannend’ zal zijn. Dit is niet gelogen. Het boek is inderdaad meeslepend. Het leest als een thriller. Het hoofdpersonage is de zestienjarige Jamie. Ze groeide op in een moeilijke thuissituatie. Na een vreselijke gebeurtenis wordt ze opgenomen in een pleeggezin. Ook daar is ze nog steeds niet veilig. De dreiging die Jamie voelt, is duidelijk voelbaar voor de lezer. De sprekende kaft van het boek straalt dezelfde donkere sfeer uit. In het vlot geschreven jeugdboek worden heden en verleden afgewisseld in korte hoofdstukken. Het is knap hoe er in zo’n dun boek toch zoveel lagen zitten en hoe thema’s als rouw, psychische aandoeningen en een onveilige thuissituatie allemaal aan bod komen, zonder de vaart en spanning in het verhaal te verliezen. De plot is verrassend. De betekenis van de titel wordt duidelijk op het einde en geeft jongeren die zich in Jamies situatie bevinden een boodschap van hoop mee.