Met huid en haar van Marita De Sterck is het enige Vlaamse jeugdboek op de shortlist van de Gouden Zoen. Een terechte nominatie: De Sterck sleurt je met huid en haar mee in een ontroerende vertelling over de angst om lief te hebben.
Op woensdag 20 april wordt in Nederland de Gouden Zoen uitgereikt voor het mooiste boek uit 2004 voor lezers van 12 tot 16 jaar. Op de nominatielijst staan vier romans, die allemaal gaan over de verkenning van de eigen identiteit: Tobbe van Mikael Engström (Van Goor), Negen open armen van Benny Lindelauf (Querido), Lucy XXL van Sherri L. Smith (Gottmer) en Met huid en haar van Marita de Sterck (Querido). Het zijn verhalen over thuiskomen bij jezelf en de moed vinden om de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. Marita de Sterck kreeg in 2001 al een Gouden Zoen voor Wild Vlees , een verhaal waarin, net als in Met huid en haar , verschillende generaties met elkaar geconfronteerd worden en waarin de grootvader een cruciale rol speelt. Wild Vlees is een vakkundig opgebouwd verhaal waarin de verschillende stappen in een groei- en rouwproces in duidelijk afgebakende fasen aan bod komen. Dat nette, stapsgewijze afwikkelen van de emotionele ontwikkeling van de personages heeft iets afstandelijks, iets kouds. De onverwachte passie en warmte die Met huid en haar doorstromen, slaan je dan ook even uit het lood. Nooit eerder dook De Sterck zo diep in de ziel van haar personages, nooit eerder heeft ze zo precies de toon en het ritme van hun wezen weten te treffen. Ze sleurt je met huid en haar mee in een ontroerende vertelling over de angst om lief te hebben.
,,Tist is een betweter, een lastpak, een keikop! Hij is nog koppiger dan het bier waar hij zo gek op is: Duvel. Hij is geen gewone grootvader, geen gewone overgrootvader. Niemand noemt hem opa, bompa, overopa of wat dan ook. Voor Tist geen koosnaampjes. Tist is Tist.'' Van alle grootvaders die De Sterck tot leven heeft geroepen, is hij tegelijk de hardste en kwetsbaarste. Zijn leven lang worstelt hij met zijn emoties, probeert hij zijn harnas intact te houden. Zijn geliefden lopen zich bijna stuk op zijn hardheid, maar ze blijven terugkeren, want grootvader is ook een verteller. Hoe vaak hij de deuren naar zijn hart ook met geweld dichtslaat, door zijn gepassioneerde verhalen waaien ze keer op keer weer open.
Het verhaal speelt afwisselend in het heden en het verleden. Niet alleen worden op die manier de levens van verschillende generaties op een logische manier met elkaar vervlochten, we krijgen ook een beeld van de verwoestende impact van politieke en economische gebeurtenissen op het leven van alledag.
De verteller, Joppe, volgt een verpleegopleiding. Dat maakt hem tot de geschikte persoon om tijdens de vakantie van zijn ouders de zorg voor de eigengereide Tist op zich te nemen. Joppe kan het goed vinden met zijn grootvader, maar het komt hem slecht uit dat die zijn aandacht opeist net nu hij bezig is met een bijzondere actie voor een vredesdemonstratie. Een actie waarmee hij het hart van de mooie Alya hoopt te winnen.
Maar het blijkt een uitgelezen moment te zijn om dieper door te dringen tot de man wiens verhalen hem altijd hebben gefascineerd. Joppe weet dat Tist meer verzwijgt dan hij vertelt. Zijn zwijgen klinkt bij momenten luider dan zijn verhalen. Joppes engagement voor de vredesdemonstratie voert grootvader terug naar twee grote oorlogen en zijn onvermogen om vrede te vinden.
Het verhaal maakt een sprong naar het begin van de twintigste eeuw. Toon, taal en ritme veranderen. Het leven verloopt iets bezadigder dan ons jachtige bestaan, maar de liefde tussen man en vrouw, en de liefde voor de kinderen zijn van alle tijden. Tists vader is kleermaker en verteller: ,,Tist liep warm als hij vertelde, maar vader stond echt van kop tot teen in vuur en vlam. Pa verovert er de mooiste vrouw uit de streek mee. De Sterck beschrijft het tedere reilen en zeilen van dit gezin, waarin vader en moeder samen voor financiële en emotionele veiligheid zorgen. Een mooi gezin dat volop kansen biedt om uit te groeien tot de beste mens die je kunt zijn. Maar de oorlog is een wrede spelbreker. Alles wat zeker was, wordt onzeker. De Sterck maakt de toenemende honger en kou voelbaar in haar aangrijpende beschrijving van angst en machteloosheid. Je kijkt met de volwassenen toe hoe de jongste kinderen steeds krachtelozer worden. Tist en zijn vader zijn vertellers, maar het zijn ook sensuele mannen. Hun lichaam heeft een geheugen, het onthoudt elke omhelzing, maar ook de leegte die ervoor in de plaats komt. Wanneer Tist zijn jongste zusje verliest, verdwaalt zijn moeder in haar verdriet. Die tragische gebeurtenis is bepalend voor Tists visie op het leven: ,,Zijn ziel zingt eeuwig en altijd hetzelfde liedje over een klein dorp bij een grijze rivier, over jaarmarkten en oorlogen. Een wanhopige Tist laat zich inlijven bij het leger, maar alle gruwelen waarvan hij getuige is, vallen in het niet bij wat hij thuis heeft gezien. Hij zoekt wanhopig naar de dood, maar de dood wil hem niet en de buitenwereld bejubelt zijn heldhaftigheid. De binnen- en de buitenkant van Tist passen even slecht op elkaar als zijn in de oorlog verminkte neus op zijn gezicht past.
De jaren verstrijken. Tist probeert manhaftig zijn veel te grote hart gesloten te houden, hij durft zich niet over te leveren aan ,,dat machteloze, grenzeloze houden van, dat een mens een leven lang bang maakte. Zijn afwijzende houding heeft een verwoestend effect. Je leest hoe zijn onvermogen tot onvoorwaardelijke liefde zijn zoon en kleinzoon klein en onzeker maakt. Hoe ze net als Tist de woede uit hun lijf naar boven moeten jagen om te overleven. En hoe ze een na een het huis verlaten, met alleen de kleren die ze dragen en enkele foto's. Die foto's symboliseren hoe elk personage ondanks zijn woede en frustratie zit vastgeklonken aan zijn voorgeschiedenis, of sterker nog, zich de geschiedenis op een onhandige en ook eenzame manier toe-eigent.
In de passages die zich nu afspelen, zien we hoe de oude man stukje bij beetje van het leven, maar ook van zijn angsten wordt verlost. ,,Je kunt pas vergeven als je zelf niet meer wankelt, lees je ergens in dit boek. Terwijl Tist lichamelijk aftakelt, ondergaat hij psychologisch een soort van verjongingsproces. Stukje bij beetje vindt hij de jongen terug die hij was, een jongen die alle mogelijkheden had om de beste en meest liefdevolle mens te worden die hij kon zijn. Eindelijk is hij in staat om zichzelf te vergeven en zich te geven. Zo krijgt zijn zoon op de valreep de kans om een jongen te zijn, een kind van zijn vader, heel even zo dichtbij dat zijn lichaam het voor altijd zal onthouden. De verpletterende kracht van de woede maakt plaats voor de genezende kracht van de erkenning. Drie mannen, drie jongens, zoons en vaders; hun onderlinge band wordt bevestigd door foto's naast elkaar te leggen. Ze zijn uiterlijk en innerlijk met elkaar verbonden.
,,Wat als deze nieuwe Tist wat eerder op de proppen was gekomen? vraagt Joppe zich af. Hoe vaak hebben hij en zijn vader zich een andere voorgeschiedenis en een andere familie gewenst, ,,een eenvoudig en warm nest, een familie als die van mijn moeder, met een gewone vader en moeder, een stel vriendelijk kibbelende broers en zussen, gewone grootouders, niet die ordeloze kast vol geheimen en stiltes.
Maar het is duidelijk dat Tist, die zijn hele leven lang mensen verloren heeft, zijn liefde pas voluit kan laten blijken wanneer hij klaar is om los te laten, op een ogenblik dat niemand hem nog kan ontvallen.
Met huid en haar vertelt hoe het leven van elk mens verankerd is in een rijke voorgeschiedenis. Wie zichzelf wil vinden en met volle kracht vooruit wil, moet de confrontatie met de kwelduivels aangaan die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven. En zonder wankelen vergeven. Marita de Sterck toont zich een gepassioneerd verteller, ze helpt je moeiteloos over te schakelen van heden naar verleden; Met huid en haar is een boek waarin lezers van verschillende generaties zichzelf en elkaar kunnen vinden in een rijke, kleurrijke en gevoelvolle familiegeschiedenis.
DE AUTEUR Marita de Sterck (1955) werkt als docente jeugdliteratuur en antropologie aan de Bibliotheekschool in Gent. Ze geeft ook schrijfles aan jongeren. Ze publiceerde boeken voor verschillende leeftijden. Het bekendst zijn haar jeugdromans Splinters, Wild vlees en Op kot.
Masquer le texte