Livre
Néerlandais

Moonshot : grootse missies voor de hervorming van het kapitalisme

Moonshot : grootse missies voor de hervorming van het kapitalisme

Visie op de aanpak van de actuele, wereldwijde problemen en de herinrichting van het kapitalistische stelsel.
Titre
Moonshot : grootse missies voor de hervorming van het kapitalisme
Auteur
Mariana Mazzucato
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mission economy : a moonshot guide to changing capitalism
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, copyright 2021
249 p. : ill.
ISBN
9789046827406 (paperback)

Commentaires

In 1962 besloot de toenmalige Amerikaanse president Kennedy om een mens op een retourreis naar de maan te sturen. Dat leidde tot geheel nieuwe samenwerkingsverbanden om deze missie te realiseren. In dit boek pleit de hoogleraar economie en innovatie, topeconoom en adviseur van onder andere de Europese Commissie, om de grootse problemen van onze tijd aan te pakken met nieuwe inspirerende missies gericht op innoveren in plaats van repareren. Haar oproep vindt gehoor: de EC wil dat er spoedig Europese moonshots komen om een nieuw evenwicht te bereiken tussen staat, bedrijfsleven en burger, oftewel: hoe hervorm je het kapitalistische systeem. Het boek begint met een schets van de problematische situatie waarin de wereld zich bevindt. Dit is een opmaat naar een terugblik op het Apollo-programma en de belangrijkste les: durf hóger te grijpen door de principes van de maanreis toe te passen op de huidige wereldwijde problemen. Alleen zó kan een fundamentele transformatie van de economie succe…Lire la suite

À propos de Mariana Mazzucato

Mariana Mazzucato (née le 16 juin 1968 à Rome) est une économiste italo-américaine, professeur d'économie à l'université de Sussex.

Elle est l'auteure de Entrepreneurial State et The Value of Everything.

Ses travaux déconstruisent le mythe d'un secteur privé qui innoverait de manière totalement autonome, en l'absence de l'action menée par toute institution publique ou privée. Ils montrent au contraire le rôle majeur et indispensable de l'État dans toutes les grandes avancées technologiques de l'époque moderne et contemporaine.

Ses travaux l'ont amené à travailler sur les politiques publiques d'innovation. Elle est à l'origine du concept de politique publique centrée sur une mission (mission-oriented policy).

En 2019, elle est lauréate du premier « non prix Nobel » remis par l'association « Promoting pluralism in economics », pour s…En lire plus sur Wikipedia