Livre
Néerlandais

Vanessa, de onverschrokkene

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
De voetbalgekke Vanessa (ik-figuur) probeert na haar verhuizing naar Amsterdam weer lid te worden van een jongenselftal. De jongens van De Wilde Voetbalbende zien dat niet zo zitten. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Voetbal
Niveau de lecture
AVI 8, AVI M6
Titre
Vanessa, de onverschrokkene / Joachim Masannek ; met ill. van Jan Birck
Auteur
Joachim Masannek
Dessinateur
Jan Birck
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Vanessa die Unerschrockene
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2006
109 p. : ill.
ISBN
90-216-1929-6

Commentaires


Massanek, Joachim, Brick, Jan
Vanessa de onverschrokkene
'Ik haat meisjes!' luidt de titel van het eerste hoofdstuk. De auteurs hebben er dan ook alles aan gedaan om dit meisje aanvaardbaar te maken als heldin in een 'jongensboek'. Al van bij de eerste woorden komt ze 'cool' over: "Hoi! Ik ben het, Vanessa. En sorry, maar ik heb even helemaal geen tijd voor je. Krijg nou wat! Amelie. Wat was dat voor een flodderpas. Niet te filmen! Amelie Dessert. Ze speelt precies zoals ze heet. Als een toetje, denk aan drilpudding." En meteen zit de lezer ook midden in de actie. Een actie die dik in de verf gezet wordt door stoere taal en overdreven vergelijkingen: "Ik werd vuurrood en gloeide als de remlichten van een Ferrari waarvan de chauffeur bij 350 kilometer vol in de remmen gaat."
Vanessa is bezeten door voetbal en ze heeft er alles voor over om in een jongensploeg te mogen spelen. Als haar dat eindelijk lijkt te lukken, kondigt haar vader aan dat ze verhuizen. Haar wereld stort…Lire la suite
Dit derde deel uit de serie ‘De Wilde Voetbalbende’* laat de 10-jarige ik-figuur Vanessa haar verhaal vertellen. Ze is voetbalfanaat en wil de eerste vrouw worden die in het Nederlands elftal speelt. In Maastricht is ze met veel moeite lid van een jongenselftal geworden. Als ze met haar vader (moeder is overleden) naar Amsterdam verhuist, wordt de strijd om een plek in een plaatselijk jongenselftal er bijna een op leven en dood. De jongens halen haar letterlijk en figuurlijk op pesterige wijze voortdurend onderuit. Met vooropgezette bedoeling nodigt ze al haar plaaggeesten uit voor haar verjaardagsfeestje. Daarbij weet ze in een minivoetbaltoernooi in haar tuin te bewijzen dat ze wel degelijk een aanwinst is voor het voetballende ploegje macho’s. De uitgebreide verslagen van potjes voetbal halen paradoxaal genoeg wat vaart uit dit verhaal. De tientallen expressieve, zwart-witte pentekeningen met grijstinten verbeelden in hun slapstick-stripstijl de vaak woelige en kolderieke scènes i…Lire la suite

À propos de Joachim Masannek

CC BY 3.0 de - Image by weigandwood

Joachim Masannek est un auteur de livres pour enfants. Il est né le 1er septembre 1960 à Bockum-Hövel. Il a eu du succès avec ses livres Die Wilden Fußballkerle.

Vie

Après ses études d’allemand et de philosophie, Masannek était à la Hochschule für Fernsehen und Film München. En mars 2002, il a publié son premier livre Die Wilden Kerle. Après, il a écrit encore 13 autres livres de cette série de livres et d’autres livres, par exemple Honky Tonk Pirates et Wildernacht.

Masannek est le réalisateur des 5 films Die Wilden Kerle. Il est le père des acteurs Marlon Wessel et Leon Wessel-Masanek.

Liens externes

Suggestions