Livre
Néerlandais

Leon, de slalomkampioen

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (dessinateur)
Wanneer de zeven vrienden van De Wilde Voetbalbende eindelijk weer buiten kunnen voetballen, is hun veldje ingepikt door Dikke Michiel en zijn Onoverwinnelijke Winnaars. Ze spreken af om te voetballen om het veldje. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Voetbal
Niveau de lecture
AVI 8, AVI M6
Titre
Leon, de slalomkampioen
Auteur
Joachim Masannek
Dessinateur
Jan Birck
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Leon der Slalomdribbler
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2006
131 p. : ill.
ISBN
90-216-1909-1

Commentaires


Massanek, Joachim, Brick, Jan
Leon de slalomkampioen
Zou dit een nieuwe rage kunnen zijn, een reactie op de meidenboeken die de markt overspoelen? Willen uitgevers met deze boeken over voetballende jongensclubjes de vele jongens die afhaken weer tot lezen verleiden?
Boeken waarin voetbal een belangrijk thema is, zijn niet nieuw. In 1915 schreef J.B. Schuil al over de voetbalavonturen van de 'AFC'ers'. In zijn spoor verschenen triviale reeksen als 'Snelle Jelle' van Ad Van Gils. Nieuw is wel de link die hier -- net als bij de meidenboeken -- gelegd wordt met 'wild'. Het gaat niet over zomaar een voetbalclubje, maar wel over 'de wilde voetbalbende'. De bende (geen club!) heeft een grijnzende monsterkop als mascotte en de hoofdfiguren op de omslagen zien er ongelooflijk 'cool' uit. Ze kijken de lezers zelfverzekerd (en in het geval van Leon zelfs lichtjes uitdagend) aan. Op de titelpagina staan de leden met de armen over elkaars schouders rond de bal, terwijl ze hun kreet d…Lire la suite
Als het weer het eindelijk toelaat om buiten te voetballen, wacht de zeven vrienden, voor wie voetbal het belangrijkste in hun leven is, een onaangename verrassing. Dikke Michiel en zijn Onoverwinnelijke Winnaars hebben hun veldje, de Duivelspot, ingepikt. Ze besluiten om tegen elkaar te voetballen met als inzet het veldje. Met veel vallen en opstaan bereiden ze zich met behulp van trainer Willie voor op de alles beslissende wedstrijd. Een verhaal dat erg langzaam op gang komt. Het wordt vanuit het perspectief van de ik-figuur Leon (10) verteld, afgewisseld door een alwetende verteller. In het eerste hoofdstuk wendt Leon zich direct tot de lezer en stelt zijn vrienden voor. Ondanks de titel speelt Leon een minder prominente rol dan verwacht. De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk. Wanneer de jongens eenmaal aan het trainen zijn, wordt het verhaal spannender en aantrekkelijker. De vele zwart-wittekeningen, ingekleurd met grijstinten, geven een goed en aanvullend beeld van het verh…Lire la suite

À propos de Joachim Masannek

CC BY 3.0 de - Image by weigandwood

Joachim Masannek est un auteur de livres pour enfants. Il est né le 1er septembre 1960 à Bockum-Hövel. Il a eu du succès avec ses livres Die Wilden Fußballkerle.

Vie

Après ses études d’allemand et de philosophie, Masannek était à la Hochschule für Fernsehen und Film München. En mars 2002, il a publié son premier livre Die Wilden Kerle. Après, il a écrit encore 13 autres livres de cette série de livres et d’autres livres, par exemple Honky Tonk Pirates et Wildernacht.

Masannek est le réalisateur des 5 films Die Wilden Kerle. Il est le père des acteurs Marlon Wessel et Leon Wessel-Masanek.

Liens externes

Suggestions