Livre
Néerlandais

Josje, het geheime wapen

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Josje, 7 jaar en het jongste lid van de Wilde Voetbalbende, (ik-figuur) krijgt voor zijn verjaardag een bijzondere crossfiets. Die komt goed van pas in de strijd tegen de skatende Vuurvreters. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Voetbal
Niveau de lecture
AVI 8, AVI M6
Titre
Josje, het geheime wapen / Joachim Masannek ; met tek. van Jan Birck
Auteur
Joachim Masannek
Dessinateur
Jan Birck
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Joschka, die siebte Kavallerie
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2007
136 p. : ill.
ISBN
9789021621814

Commentaires

Het negende deel uit de serie 'De Wilde Voetbalbende' gaat over de jongste speler van de ploeg, Josje. Op zijn zevende verjaardag krijgt hij van zijn vader een heel bijzondere crossfiets, waarmee hij zijn voetbalbendeleden echter ernstig in de problemen werkt. Een rivaliserende bende van veel oudere jongens en meisjes, de skatende Vuurvreters, verklaart hen de oorlog. Zij proberen de voetbalbende op alle mogelijke manieren te pesten, en bezetten zelfs uiteindelijk de Duivelspot, het voetbalveld van De Wilde Voetbalbende. Gelukkig kan Josje, juist omdat hij de kleinste is, als geheim wapen voor zijn clubgenoten optreden. Op een heel moedige wijze weet hij de vijand te overmeesteren en de Duivelspot terug te winnen. Uiteindelijk weet De Wilde Voetbalbende zelfs het respect van hun vijand af te dwingen en eindigt alles in een positieve noot.

Net zoals in de andere delen wordt dit verhaal verteld door het hoofdpersonage, hier de zevenjarige Josje, die echter eerder als een negen- …Lire la suite
Het negende deel uit de serie De Wilde Voetbalbende gaat over de jongste van het stel, Josje. Op zijn zevende verjaardag krijgt hij een buitenmodel crossfiets en die komt later in het verhaal goed van pas. De bende wordt in het nauw gebracht door de concurrent, de skatende Vuurvreters. Op alle mogelijke manieren proberen zij elkaar het leven zuur te maken, maar Josje weet de moed er bij zijn clubgenoten in te houden. Als de situatie er hopeloos voor de bende uitziet, moet hij - de kleinste van het stel - als geheim wapen uitkomst bieden. Hoewel de hoofdpersoon net zeven jaar oud is, richt het ik-verhaal zich inhoudelijk op oudere kinderen. Vooral jongens – meisjes komen nauwelijks in het boek voor - zullen zich aangesproken voelen door de ruigheid van de activiteiten en de taal. Er wordt weliswaar nergens gevloekt, maar aangepaste krachttermen komen veelvuldig voor. De in grijstinten afgedrukte illustraties ademen eenzelfde sfeer van machogedrag. Seriematig uiterlijk. Voor voetballie…Lire la suite

À propos de Joachim Masannek

CC BY 3.0 de - Image by weigandwood

Joachim Masannek est un auteur de livres pour enfants. Il est né le 1er septembre 1960 à Bockum-Hövel. Il a eu du succès avec ses livres Die Wilden Fußballkerle.

Vie

Après ses études d’allemand et de philosophie, Masannek était à la Hochschule für Fernsehen und Film München. En mars 2002, il a publié son premier livre Die Wilden Kerle. Après, il a écrit encore 13 autres livres de cette série de livres et d’autres livres, par exemple Honky Tonk Pirates et Wildernacht.

Masannek est le réalisateur des 5 films Die Wilden Kerle. Il est le père des acteurs Marlon Wessel et Leon Wessel-Masanek.

Liens externes

Suggestions