In de periode vlak voor de Amerikaanse Burgeroorlog verschijnt een blanke revolutionair op het toneel, die met een klein leger alle zwarte slaven wil bevrijden.
Titre
Lieveheersvogel
Auteur
James McBride
Traducteur
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The good Lord Bird
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2014
414 p.
ISBN
9789401602716 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Historische roman over de periode vlak voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Met satirische humor legt McBride (1957) de zenuw bloot van de Amerikaanse geschiedenis: de slavernij. Het strijdpunt van de komende oorlog is al zichtbaar. De zuidelijke staten zijn voor handhaving van de slavernij, de yankees in het noorden willen de slavernij afschaffen. Als een ware Don Quichot verschijnt de blanke revolutionair John Brown op het toneel, die met een klein leger alle zwarte slaven wil bevrijden. In dienst van de Heer schiet hij zich naar een betere wereld. Zijn godsdienstwaan wordt amusant beschreven: voorafgaand aan de strijd gaat Brown met zijn mannen in gebed; dat duurt zo lang dat zijn gehoor steeds afhaakt. Het verhaal van Browns kruistocht wordt verteld door ex-slaaf Henry Shacklefordt, een jonge mulat die als ‘weesmeisje’ door Brown is geadopteerd. Henry merkt dat de vrouwenrol voordelig voor hem uitpakt en speelt zijn schelmenrol met verve. De ironische dialogen zijn doorsp…Lire la suite

À propos de James McBride

James McBride, né le 11 septembre 1957 à New York, est un écrivain, scénariste, journaliste et musicien américain, lauréat du National Book Award en 2013.

Biographie

James McBride est le fils du révérend afro-américain Andrew D. McBride (1911-1957) et de Ruchel Dwajra Zylska (1921-2010), une immigrée juive de Pologne et fille d'un rabbin orthodoxe qui se convertit au christianisme après son mariage. Il est le huitième d'une fratrie de 12 enfants élevés à Brooklyn. L'Écrivain évoque l'univers de son enfance et le destin singulier de ses parents dans ses mémoires, parues en 1995, intitulées La Couleur de l'eau (The Color of Water: A Black Man's Tribute to His White Mother).

Miracle à Santa Anna (Miracle at St. Anna), son premier roman, paru en 2002, rencontr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions