Livre
Néerlandais

Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Francis Fukuyama (auteur)

Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek

Beschouwing door de Amerikaanse politiek filosoof over de verloedering van de waardigheid in de internationale politiek, met een aanklacht tegen het groeiende populisme.
Titre
Identiteit : waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek
Auteur
Francis Fukuyama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Identity : the demand for dignity and the politics of resentment
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2019
267 pagina's
ISBN
9789045037806 (paperback) 9789045040479 (paperback, ISBN sticker)

Commentaires

In 1992 schreef de vooraanstaande Amerikaanse politiek filosoof Francis Fukuyama (1952) het indrukwekkende boek 'Het einde van de geschiedenis en de laatste mens'. Daarin noemde hij Donald Trump een voorbeeld van een ambitieuze man wiens verlangen naar erkenning veilig was gekanaliseerd in een zakelijke carrière. De verkiezing van Trump tot president in 2016 kwam ook voor hem als een volkomen verrassing. De electorale ruimte die in de Verenigde Staten bestond om zo’n verkiezingsuitslag mogelijk te maken is een belangrijk thema in dit boek over identiteit en waardigheid. Voor de beschrijving van het begrip identiteit gaat de auteur onder andere te rade bij theorieën van Freud en Nietzsche en moralisten als Rieff en Lasch, om vast te stellen dat mensen liever erkenning vragen voor hun gelijkheid aan andere mensen dan voor hun individualiteit. Fukuyama eindigt met een reeks, ook voor Europa geldende, aanbevelingen, zoals het afschaffen van dubbele nationaliteit en het (her)invoeren van e…Lire la suite

À propos de Francis Fukuyama

Francis Fukuyama, né le 27 octobre 1952, à Chicago, est un chercheur en sciences politiques américain.

Intellectuel influent, très connu pour ses thèses sur la fin de l'histoire, Francis Fukuyama est actuellement professeur d'économie politique internationale à la SAIS de l'université Johns-Hopkins à Washington.

Il est notamment un des membres du conseil des International Forum for Democratic Studies du National Endowment for Democracy et a été un des membres du département de science politique de la RAND Corporation.

Biographie

Son grand-père paternel a fui la guerre russo-japonaise de 1904-1905 et a ouvert un magasin sur la côte ouest des États-Unis avant d'être interné pendant la Seconde Guerre mondiale. Son père, Yoshio Fukuyama (en) (1921-1995), e…En lire plus sur Wikipedia