Titre
Geschiedenis van geweld
Auteur
Édouard Louis
Traducteur
Jan Pieter Van der Sterre Reintje Ghoos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Histoire de la violence
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
206 p.
ISBN
9789023466918 (paperback)

Commentaires

Van Eddy tot Édouard en terug

Roman. Een verkrachting en een moordpoging: Édouard Louis verwerkt zijn eigen ervaring (opnieuw) tot een roman. Jammer genoeg met een politieke boodschap.

Een kindertijd in een gat in Picardië is niet de beste start in het leven, maar Édouard Louis wist er goud uit te puren. De jonge schrijver deed in 2014 flink wat stof opwaaien met Weg met Eddy Bellegueule, een rauw autobiografisch romandebuut over een homoseksuele jongen die opgroeit in een marginaal milieu waar drankmisbruik, racisme en homofobie welig tieren. In zijn tweede roman tapt hij nogmaals uit het autobiografische vaatje. De verkrachting annex moordpoging waarvan hij een paar jaar geleden het slachtoffer is geworden, leverde hem voldoende materiaal voor De geschiedenis van geweld.

Sinds die noodlottige affaire is de provinciaalse Eddy Bellegueule uit Hallencourt officieel van naam veranderd en getransformeerd in Édouard Louis, wereldwijze Parijzenaar en gevierd schrijver. Zijn echte naam klonk als een pseudoniem en zijn pseudoniem als een echte naam. Geen wonder dat zijn lezers de grootste moeite hebben om verzinsel e…Lire la suite

Vernuftige, sterk autobiografische roman

Het debuut van Edouard Louis (geboren in 1992), Weg met Eddy Bellegueule, ging over zijn nare jeugd in een Noord-Frans dorpje. Het maakte nieuwsgierig naar wat er zou volgen. Een rampzalige Kerstavond is het onderwerp geworden van Louis' tweede roman.

Geschiedenis van geweld is opnieuw autobiografisch. En afgezien van het begin, dat dramaturgisch niet klopt (niemand kan om 7 uur 's ochtends naar de wasserette gaan om een kookwas te draaien en te laten drogen, eenmaal thuis zijn bed opmaken, de vloer schrobben, zijn boeken en de lamellen stuk voor stuk met een spons afnemen, de badkamer schoonmaken, uitgebreid douchen en om 9 uur met dat alles klaar zijn), is het opnieuw goed.

Reden voor Edouards schoonmaakwoede is dat hij die nacht is bestolen, bijna vermoord en daarna verkracht door een jongen met wie hij een uurtje ervoor nog lol had. Hij wil de sporen van die nacht uitwissen. Later die dag gaat hij op aandringen van zijn twee beste vrienden aangifte doen.

De roman zit vernuftig in elkaar. Edouard luistert het gesprek tussen zijn zus Clara en haar man af wanneer ze hem het verhaal vertelt. Dit stelt de schrijver in staat zijn hoofdpersoon commentaar te laten leveren o…Lire la suite

Op kerstavond ontmoet de ik-figuur, een Franse jongeman, een jonge Algerijnse man. Hij neemt hem mee naar zijn huis, waar zij samen de nacht doorbrengen. Daarna loopt het uit de hand wanneer de jongeman ineens zijn telefoon mist: hij beschuldigt de Algerijn van de diefstal. Deze voelt zich zwaar beledigd, pakt een pistool, wurgt de jongeman zowat, waarna hij hem verkracht en vervolgens verdwijnt. Deze gebeurtenissen worden uitgebreid tot in alle details door de ik-figuur verteld en daarnaast door zijn zus Clara aan wie hij verslag heeft uitgebracht. Zijn gedachten en gevoelens tijdens de schaamtevolle tocht langs het medische circuit en de politie bij wie hij – eigenlijk tegen zijn zin – aangifte doet, worden op indringende wijze weergegeven. Dit is een tegendraads verhaal dat de lezer zich regelmatig zeer ongemakkelijk doet voelen, maar het is zo knap geschreven dat men tegelijkertijd begrip krijgt voor het gedrag en de reacties van de hoofdpersoon. De auteur (1992) schreef eerder he…Lire la suite

À propos de Édouard Louis


Édouard Louis, né Eddy Bellegueule le 30 octobre 1992 à Abbeville, est un écrivain et traducteur français.

Biographie

Enfance et études

Édouard Louis, né Eddy Bellegueule, le 30 octobre 1992, grandit à Hallencourt (Somme). Il est scolarisé au collège des Cygnes à Longpré-les-Corps-Saints puis entre en internat en classe de seconde au lycée Madeleine-Michelis d'Amiens, où il fait partie de la section théâtre. De 2008 à 2010, il est délégué de l'académie d'Amiens au Conseil national de la vie lycéenne, puis il étudie l'histoire à l'université de Picardie, où il est remarqué par Didier Eribon.

En 2011, il est adm…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque