Livre
Néerlandais

Hebben en zijn : roman

Dimitri Verhulst (auteur)

Hebben en zijn : roman

Genre:
Malodot is dood. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekke
Titre
Hebben en zijn : roman
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
172 p.
ISBN
9789025473143 (paperback)

Commentaires

Afkicken van het leven, op een bedje van aaskevers

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Dimitri Verhulst is al langer bedreven in gestileerde zwartgalligheid. In het van dood en verval doordrenkte Hebben en Zijn verzeilen we in een parabel over hoe je afkickt van het bestaan. Of overwint toch de levensdrift?

In de wachtkamer van Thanatos: zo zou je het bizarre universum kunnen noemen waarin de zopas verongelukte Malodot is terechtgekomen. Morsdood had hij moeten zijn na een autocrash tegen een lindeboom op de D315. Een onbezonnen uitwijkmanoeuvre voor een hert terwijl zijn passagier (én geliefde) Laralouise haar teennagels zat te lakken, dat bezegelde zijn lot.

Maar Malodot - in het echte leven een fatsoenlijk reclamemaker - krijgt als het ware nog een bisnummer. Hij komt terecht in een soort ontwenningskliniek van het leven, als een tussenstadium naar de dood. Een plek waar je nog met enkele flodderdraadjes aan het leven vasthangt en met harde hand kwalijke gewoonten moet afleren, samen met een aantal schielijke lotgenoten, via een detoxificatieprogramma. Om daarna voorgoed in het Niets te verdwijnen. "Je mag het als een gunst beschouwen van het Grote Niets dat je er klaar voor wordt gemaakt."

Domweg gelukkig

Wie daar niet in slaagt (of te veel tegenstribbe…Lire la suite

Existentialisme light

Dat het leven niet zo heel erg veel zin heeft, wisten we al uit zijn vorige romans, maar volgens Dimitri Verhulsts nieuwste pennenvrucht blijkt ook het hiernamaals niet alles te zijn.

Dimitri Verhulst vertoeft inmiddels al zo lang in Frankrijk dat hij niet alleen een vertrouwd gezicht is geworden in de bar-tabac van zijn dorp, hij is blijkbaar ook de lokale lectuur gaan (her)lezen, en laat die in het land van baretten en baguettes nu net geschreven zijn door niet zo heel vrolijke Fransen als Albert Camus en Jean-Paul Sartre. Met een titel die de ambitie van een heideggeriaans filosofisch traktaat suggereert, geeft de schrijver van De helaasheid der dingen (2006) en Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) zijn lezers in Hebben en zijn een voorproefje van het hiernamaals. Of toch alvast van de ontwenningskliniek die eraan voorafgaat.

Hoofdfiguur Malodot sterft na een onfortuinlijke aanvaring met een lindeboom, maar alvorens hij definitief vaarwel zegt aan het ondermaanse moet hij in een inrichting een detoxificatieprogramma doorlopen tot hij helemaal van het leven is afgekickt. Dat het leven na de dood niet per se beter is dan het gedeelte dat voor …Lire la suite

À propos de Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst, né le 2 octobre 1972 à Alost, est un écrivain et traducteur belge.

Biographie

il naît dans une famille brisée et passe une partie de son enfance dans un foyer d'accueil.

Il amorce sa carrière d'écrivain en 1994 par la publication à compte d'auteur de Assevrijdag, un recueil de contes. En 1999, il fait paraître De kamer hiernaast, des récits de littérature d'enfance et de jeunesse pour lequel il est nommé pour le Literair Prijs CNRC. Le roman Niets, niemand en redelijk stil (2000) revient sur sa jeunesse malheureuse, mais De verveling van de keeper (2002) marque un tournant dans son œuvre en raison de sa grande implication sociale et politique. En 2001, il publie un recueil de poésie. En 2005, il traduit en néerlandais Yerma de Federico García Lo…En lire plus sur Wikipedia