Livre
Néerlandais

Zij is dun & ik ben dik

Corine Naranji (auteur)

Zij is dun & ik ben dik

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Larissa is dik en haar nieuwe buurmeisje Merel hongert zich bewust uit. Deze twee schijnbaar tegengestelde problemen blijken veel overeenkomsten te hebben. Samen zoeken de meiden een weg om hun leefpatroon te doorbreken. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Zij is dun & ik ben dik
Auteur
Corine Naranji
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2009
115 p.
ISBN
9789044810523

Commentaires

Zij is dun & ik ben dik is een boek met een niet al te voor de hand liggend onderwerp voor 10-plussers: eetstoornissen. Gelukkig behandelt Corine Naranji dit thema erg realistisch en met de nodige voorzichtigheid. Het boek verscheen in de meisjesboekenreeks 'Lollipop'. De twee hoofdpersonages worstelen allebei met hun eigen problematisch eetgedrag: Larissa is te dik, voornamelijk omdat ze de hele dag door snoept, en het meisje dat net naast haar is komen wonen, Merel, is superdun. Al snel ontdekt Larissa dat dat niet zo onschuldig is: Merel heeft anorexia, maar wordt er al voor behandeld. De meisjes worden "dikke" vriendinnen en net die vriendschap is voor allebei de motor die hun eetgedrag in de goede richting duwt. Hun band maakt henzelf sterker en biedt tegelijk een antwoord op pestgedrag van klasgenoten. De verliefdheid van Larissa, maar ook de onverwerkte gebeurtenis uit Merels verleden, een aanranding, komen aan bod: woelige gevoelens, een lach en een traan dus.

De…Lire la suite
Brugklasser Larissa is dol op snoep en daardoor te dik. Haar buurmeisje lijdt aan anorexia. Het zijn geen domme meiden, maar ze worstelen erg met hun probleem. Larissa wordt geplaagd en de in haar ogen prachtige vriendin Merel heeft door een traumatische ervaring grote problemen met haar lijf. De internetsite Pro-ana, die Merel regelmatig bezoekt, dreigt haar nog verder van een gezonde levenswijze af te houden. Wederzijds begrip en vertrouwen en een nieuwe uitdaging helpen de meiden hun leefpatroon te doorbreken. Ze gaan op streetdance en geven zich voor een schoolwedstrijd op als popzangeressen. Het verhaal bestaat uit 26 korte hoofdstukken. Dagboekfragmenten van Larissa (cursief gedrukt) worden afgewisseld met beschrijvingen van Merels belevenissen. Het tijdsverloop is ongeveer een maand. Hun probleem wordt met veel begrip van binnenuit beschreven, waardoor veel meiden zich in een van hen zullen herkennen. De argwaan waarmee een omgeving vol goede bedoelingen op afstand wordt gehoud…Lire la suite