Livre
Néerlandais

Bedankt, mijnheertje Kokhals!

Bart Meuleman (auteur), Paul Verrept (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Meneertje Kokhals probeert op een dag iemand te helpen opdat hijzelf gelukkig wordt. Prentenboek met schilderingen in kleur. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Bedankt, mijnheertje Kokhals! / tekst Bart Meuleman ; ill. Paul Verrept
Auteur
Bart Meuleman
Dessinateur
Paul Verrept
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[36] p. : ill.
ISBN
90-5838-376-8 9789058383761

Commentaires

Het vierde boek over Mijnheertje Kokhals van auteur/theatermaker Bart Meuleman en graficus/illustrator Paul Verrept is een schot in de roos. Het schetsen van een heel eenvoudige dagwens in het even eenvoudige als naïef eenzame leven van Mijnheertje Kokhals blijkt de ideale start voor een aandoenlijk verhaal, waarin de woorden en de illustraties samenspannen om het verhaal scherp en sprankelend te vertellen.
Het boek opent met een prent die beklijft in al zijn betekenisvolle helderheid. De tekst vertelt dat Mijnheertje Kokhals vandaag iemand gelukkig wil maken. De prent toont Mijnheertje Kokhals in bed. Met de linkerarm stevig om zijn teddybeertje geklemd, keurt hij zijn eigen idee zichtbaar goed. Dit beeld toont tevens hoe het heertje zijn eenzaamheid wil verdrijven door zijn tere hart open te stellen voor de medemens. Want als je de volksspreuk "Liefde geven, brengt ook geluk in jouw eigen leven" mag geloven, dan kan dat toch alleen maar goed gaan?
Iemand gelukkig maken, blij…Lire la suite
Meneertje Kokhals wil op een dag iemand gelukkig maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want niemand blijkt hulp nodig te hebben. Uiteindelijk ziet hij een aardige man met een witte stok. Terwijl meneertje Kokhals de blinde man door het drukke verkeer loodst, praat die erop los. De man is gelukkig als hij veilig aan de overkant raakt, maar is meneertje Kokhals nu gelukkig? Het goedige en wat naïeve meneertje Kokhals krijgt geen echt contact met de blinde man. Die is vooral bezig met zichzelf en debiteert algemeenheden. Meneertje Kokhals blijft even eenzaam als tevoren achter. De eenvoudige, directe tekst en de tegenoverliggende illustraties vormen samen het verhaal. Op de schilderijen in pasteltinten vallen vooral de emoties in de mimiek en de lichaamstaal op. De humor in de aquarellen verzacht de eerder neerdrukkende sfeer van het verhaal. Dit is al het vierde boek over het goed menende, maar wat zielige meneertje Kokhals. Een boek voor kinderen vanaf ca. 6 jaar dat bij voorkeur…Lire la suite

Bedankt, mijnheertje Kokhals!

Mijnheertje Kokhals ontwaakt met het verlangen iemand te helpen. Wanneer hij bijna de moed heeft opgegeven iemand te vinden die hulp wil, kruist hij het pad van een blinde man die graag de straat over wil. De overtocht wordt een eindeloos hindernissenparcours, over vrachtwagens, en door rioolgangen. Het verhaaltje is flauw en moraliserend. De illustraties mogen er anders best zijn, maar verhaal en schrijfstijl halen ze naar beneden. Ik kijk uit naar de dag dat meneertje Kokhals er mee stopt. En dan bedoel ik niet alleen met kokhalzen ...