Livre
Néerlandais
Als een man een verhouding krijgt met de vrouw van collega leidt dat tot een scheiding in hun relaties, waarna de zes kinderen uit de twee families noodgedwongen samen proberen te overleven.
Sujet
Familie, Geheimen
Titre
Gemeengoed
Auteur
Ann Patchett
Traducteur
Hien Montijn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Commonwealth
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
319 p.
ISBN
9789023414476 (paperback)

Commentaires

De familie als stapelbed

Roman. In haar compacte familieroman Gemeengoed laat Ann Patchett het ingewikkelde leven van nieuw samengestelde gezinnen zien.

Ann Patchett is niet het soort auteur bij wie je aanklopt voor experiment of filosofische bedenkingen, maar wel voor een meeslepend verhaal. Toch bevat elk van haar boeken ingrediënten die ze tot meer maken dan puur entertainment. Haar vorige roman, Staat van verwondering, ging over medische experimenten, Belcanto beschreef een gijzeling. De schrijfster houdt dus wel van spannende verwikkelingen, maar ook families interesseren haar, hun verhalen en de verhoudingen tussen de leden. Gemeengoed is een familieroman die is uitgesmeerd over vele jaren. Op de cover staan vrolijk ogende sinaasappels, vruchten die een sleutelrol spelen in de levens van de familie Cousins en de familie Keating.

Op het geboortefeest van de Californische Franny ­Keating brengen de gasten verse sinaasappels mee, ze bereiden cocktails en iedereen wordt dronken. Aan het eind van het feest kust Bert Cousins, een vage bekende van de vader van de baby, de moe…Lire la suite

Bert Cousins wordt verliefd op de vrouw van een collega en een scheiding volgt. Het leven van de vier ouders en zes kinderen raakt ontregeld. Noodgedwongen brengen de kinderen de zomers gezamenlijk door op het platteland. Omdat hun ouders hun eigen problemen hebben, sluiten de kinderen een verbond, waarbij ze elkaar afwisselend negeren en voor elkaar opkomen. Als een van de meisjes, Franny, een relatie krijgt met een schrijver, vertelt ze hem over haar jeugd. De man schrijft er een boek over, dat een geweldig succes wordt. Uiteindelijk zijn de inmiddels volwassen kinderen gedwongen hun verleden onder ogen te zien en hun verlies en eigen rol te accepteren. Het verhaal volgt de families gedurende vijftig jaar, afwisselend in het verleden en de toekomst. Het toont de moeizame relaties van de kinderen onderling, die één gezamenlijke vijand hebben: hun ouders. Door de tijdswisselingen is het soms moeilijk te volgen. De hoofdstukken eindigen op een hoogtepunt en pas veel later wordt duideli…Lire la suite

À propos de Ann Patchett

Ann Patchett, née le 2 décembre 1963 à Los Angeles, est une femme de lettres américaine. Installée depuis l’âge de six ans à Nashville, où elle vit toujours, elle est l'auteur de cinq romans dont Bel canto, pour lequel elle a obtenu le PEN/Faulkner Award en 2002.

Bibliographie en français

  • Bel canto, éditions Rivages, 2002
  • Dans la course, éditions Jacqueline Chambon, 2010 ; réédition Actes Sud, 2019
  • Anatomie de la stupeur, éditions Actes Sud, 2014
  • Orange amère, éditions Actes Sud, 2019
  • La maison des hollandais, éditions Actes Sud, 2021

Distinctions

  • 1994 : Prix Janet Heidinger Kafka pour Taft

En lire plus sur Wikipedia