Prins Peper leidt een vredig leven in een katholiek weeshuis in Congo totdat de socialistische revolutie een straatschoffie van hem maakt.
Titre
Prins Peper
Auteur
Alain Mabanckou
Traducteur
Jan Pieter Van der Sterre Reintje Ghoos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Petit Piment
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2017
254 p.
ISBN
9789044539547 (hardback)

Commentaires

Mozes in Afrika

Roman. Robin Hood meets Mozes in de schelmenroman van de Frans-Congolese Alain Mabanckou.

Gabriel García Márquez heeft zijn Colombia en Alain Mabanckou heeft Congo-Brazzaville. Zonder dat land zou de auteur uit Pointe Noire als 'een zebra zonder strepen' zijn, zo verklaarde hij ooit. Zijn geboortegrond, die het decor vormt voor het merendeel van zijn romans, leverde hem ook de nodige inspiratie voor Prins Peper. De roman - zijn eerste die in het Nederlands is vertaald - vertelt de tragikomische belevenissen van een weesjongen in het Congo van de jaren 60 en 70. Zijn wederwaardigheden zijn gebaseerd op het levensverhaal van een zwerver uit Pointe Noire, die graag een fictief personage wilde worden omdat hij het echte leven spuugzat was. Zijn literaire alter ego heet Tokumisa Nzambe po Mose yamoyindo abotami namboka ya Bakoko, wat Lingala is voor 'Goddank, zwarte Mozes is geboren op de grond van onze voorouders'. Het is een hele mondvol, maar in die contreien draaien ze daar hun hand niet voor om.

Bekken doet dat natuu…Lire la suite

De Congolees-Franse auteur Alain Mabanckou (1966) put na enkele succesromans opnieuw inspiratie uit zijn jeugd in Congo. Op basis van zijn eigen ervaringen laat hij zijn hoofdpersoon Prins Peper vertellen over zijn jongste jaren in een vredig katholiek weeshuis, totdat de sfeer met de komst van de socialistische revolutie hem dwingt te vluchten en een straatschoffie te worden. Hij raakt geestelijk in verwarring wat hem er toe brengt wraak te nemen op alles wat zijn aanvankelijke levensgeluk in de weg stond. De tragikomische roman, verteld in naïef-droge stijl en met veel verborgen citaten uit de chansons van een bewonderde Georges Brassens, haalt niet het niveau van zijn eerdere autobiografische werk, maar roept wel een indringend beeld op van zijn door despotisme, hebzucht en bijgeloof gekwelde vaderland. Genomineerd voor de 'Man Booker International Prize 2015'.

À propos de Alain Mabanckou

Alain Mabanckou est un écrivain et enseignant franco-congolais, né le 24 février 1966 à Pointe-Noire (république du Congo). Il remporte en 2006 le prix Renaudot pour son roman (littérature) Mémoires de porc-épic. Finaliste en 2015 du Man Booker International Prize et du Premio Strega Europeo, il a notamment été récompensé en 2012 par l'Académie française (Grand prix de littérature Henri-Gal) et en 2013 par la Principauté de Monaco (prix littéraire Prince Pierre de Monaco pour l'ensemble de l'œuvre).

Biographie

Alain Mabanckou, né le 24 février 1966 à Pointe-Noire (république du Congo), a été élevé par sa mère, Pauline Kengué, vendeuse de bananes au marché, et Roger Kimangou, un père adoptif réceptionniste dans un hôtel. Son père biologique a quit…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions