Europese bib

Europa direct, het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie van de provincie Oost-Vlaanderen, organiseerde voor de tweede keer een wedstrijd voor bibliotheken. De bibliotheek van Maldegem werd genomineerd en is in 2022 één van de Europese bibliotheken van Oost-Vlaanderen.

Op 20 december 2021 mochten we uit de handen van gedeputeerde Riet Gillis onze geldprijs in ontvangst nemen. Het is een steun in de rug om er voor de bib een Europese jaar van te maken. Met activiteiten en lezingen voor jong en oud dragen we de Europese gedachte uit en plaatsen we de werking van Europese instellingen in de kijker. De Europese gemeenschap is een economische gigant die naast De VS en China kan staan en de uitbreiding lijkt nu weer een nieuw élan te krijgen. Dit grote Europa met zijn instellingen lijkt voor velen een ver-van-mijn-bedshow maar staat soms dichterbij dan je denkt. Ontdek hier ons aanbod aan Europese lezingen en activiteiten.

Europa Direct Oost-Vlaanderen

Europa: Waarheen?

Overzicht lezingen en activiteiten

  • 05/10  Dubbellezing: de impact van Europa op het leven van alledag: nu en in 2050
  • 06/10  Twee scholenworkshops (basis en 1ste graad sec): Ontdek Europa. 
  • 17/10  Prof. Hendrik Vos: Dit is Europa
  • 10/11  Prof. Waegemans: Valt Rusland te begrijpen? (I.s.m. Davidsfonds)

De inschrijvingen voor deze lezingen starten op 8 september, via www.maldegem.be/webshop (tabblad ticketing) of via het UiTloket.

Dubbellezing

Europa

De impact van Europa op het leven van alledag: nu en in 2050

2022: Waarom is er geen stofzuiger nooit krachtiger dan 1000 watt? En wie heeft er nu een pick-up nodig van 700 pk? De Britten hebben alvast geen last meer van de 'cookie'-pop-ups. En hebben we binnenkort nog maar één soort oplader? Europese regelgeving heeft nu al een grote impact op ons dagelijks leven. In de eerste lezing wordt dit duidelijk. Het lijkt saai maar is belangrijk.

2050: Zal een complete omschakeling van het landbouwbeleid ervoor zorgen dat grootschalig kweken van dieren niet meer kan? Dat we dus synthetisch vlees eten en er dus vrijwel geen stikstofuitstoot zal zijn van de landbouw? Is de trein opnieuw vervoermiddel nummer 1 voor reizen en worden zelfrijdende wagens de standaard? En in hoeverre zal Europa meekunnen met China en de VS? Wat we vandaag wél weten, is wat de plannen van de Europese instellingen zijn voor onze gezamenlijke toekomst.

In deze 2 lezingen verneem je alles over de huidig regelgeving, de gevolgen én voordelen voor elke burger. Daarnaast horen we meer over de Europese ambities (een groene en digitale omschakeling). Zin om mee vooruit te blikken?

Prof. Hendrik Vos

Hendrik Vos - Geertje De Waegeneer

Dit is Europa

Is de wording van de Europese Unie een uniek experiment in de wereldgeschiedenis en een voorbeeld voor de rest van de wereld? Of een aanmodderend en zwalpend amalgaam van instellingen en belangen dat in een voortdurende staat van crisis verkeert? Of beide? Hendrik Vos laat zien dat een geschiedenis van de Europese instellingen niet saai hoeft te zijn.

Voor wie de Europese actualiteit volgt is Hendrik Vos geen onbekende. Professor Vos is als politicoloog verbonden aan de UGent en is directeur van het centrum voor Europese studies. Al jaren bestudeert hij de werking van de Europese unie en communiceert hij daarover met een breed publiek.

Een nog grotere stap in de bekendheid was de TV-reeks 'Het ijzeren gordijn' met daarna het verschijnen van het boek in 2021 'Dit is Europa' en aansluitend de tv- reeks 'Het mirakel van Schumann', gemaakt samen met Sven Speybroeck.

Prof. Emmanuel Waegemans

Waegemans Emmanuel

Valt Rusland te begrijpen?

Samen met prof. Waegemans sluiten we de reeks lezingen af en verdiepen we ons in de geschiedenis, politiek en literatuur van Rusland. We zoeken antwoorden op volgende vragen: Valt Rusland te begrijpen? Hoe komt het dat Rusland anders denkt en reageert dan wij? Wat hebben we gemeenschappelijk en waarin verschillen we? Welke geschiedenis slepen de Russen met zich mee? Op deze manier hopen wij inzicht te krijgen in een andere mentaliteit.

Emmanuel Waegemans (°1951) is emeritus hoogleraar Slavistiek van de KULeuven, waar hij Russische literatuur en cultuurgeschiedenis doceerde. Hij is de auteur van het standaardwerk 'Geschiedenis van de literatuur in Rusland 1700-2000' en van talrijke studies over de betrekkingen tussen Rusland en de Nederlanden. Hij heeft een zwak voor de eeuw der Verlichting en de twee grote figuren Peter en Catharina de Grote.

Na de lezing is er een signeersessie voorzien. Boeken kunnen ter plaatse aangekocht worden, gevolgd door een kleine receptie.

Combiticket

Europa lezingen pakketprijs

Europa: waarheen? Combiticket drie lezingen

Heb je interesse om deel te nemen aan alle drie de lezingen? Dan koop je best een combiticket. Surf naar de webshop van Maldegem, ga naar 'Tickets', klik op 'Abonnement' en koop een ticket.

De pakketprijs bedraagt €25 voor leden van de bib en het Davidsfonds en €30 voor niet-leden.

Overzicht lezingen

05/10  Dubbellezing: de impact van Europa op het leven van alledag: nu en in 2050

17/10  Prof. Hendrik Vos: Dit is Europa

10/11  Prof. Waegemans: Valt Rusland te begrijpen? (I.s.m. Davidsfonds)