Boek
Nederlands

Plantaardig : vegetatieve filosofie

Wouter Oudemans (auteur), Norbert Peeters (auteur)
+1
Plantaardig : vegetatieve filosofie
×
Plantaardig : vegetatieve filosofie Plantaardig : vegetatieve filosofie

Plantaardig : vegetatieve filosofie

Combinatie van wijsgerige analyse en botanische details waarin wordt aangetoond dat naast mens en dier ook mens en plant dichter bij elkaar staan dan doorgaans wordt gedacht.
Titel
Plantaardig : vegetatieve filosofie / Th.C.W. Oudemans ; in samenwerking met N.G.J. Peeters
Auteur
Wouter Oudemans Norbert Peeters
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Utrecht: KNNV Uitgeverij, 2014
203 p. : ill.
ISBN
9789050115261 (hardback)

Besprekingen

Er zijn drie soorten levende wezens: planten, dieren en mensen. Althans, dat dacht men ooit. Maar sinds Darwin is de grens tussen mens en dier vervaagd: zij komen beiden voort uit de evolutie. Volgens Oudemans, emeritus hoogleraar wijsbegeerte in Leiden, gaan wij daarin niet ver genoeg. In een uiterst boeiende combinatie van wijsgerige analyse en botanische details laat hij zien dat ook mens en plant dichter bij elkaar staan dan wij doorgaans denken. En dat heeft vergaande consequenties, niet alleen voor ons zelfbeeld maar ook voor de manier waarop wij omgaan met de natuur. Oudemans bouwt voort op eerder werk van zijn hand, met name op 'In natura' uit 2012*. Maar dit nieuwe boek is concreter en toegankelijker. Het is prachtig uitgevoerd, rijk geïllustreerd en voorzien van een uitvoerig notenapparaat.

Over Wouter Oudemans

Theodorus Christiaan Wouter Oudemans (Amsterdam, 30 oktober 1951), is een Nederlandse filosoof. Hij was van 1991 tot 2006 buitengewoon hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Van 2006 tot 2014 was hij universitair hoofddocent. De Groene Amsterdammer noemde hem in 1997 ‘de buikspreker van Heidegger’ in Nederland.

Afkomst

Oudemans is lid van het in het Nederland's Patriciaat opgenomen geslacht Oudemans. Hij is een zoon van mr. Aart Hendrik Willem Oudemans (1926-1991), secretaris raad van bestuur N.V. Vereenigde Glasfabrieken Leerdam, directielid Kluwer Uitgeverij te Deventer, voorzitter B.V. Landgoed Schovenhorst, en drs. Margareta van Delden (1927-1968), psychologe; hij is een achter-achterkleinzoon van Cornelis Antonie Jan Abraham Oudemans (1825-1906), een achterkleinzoon van Johannes Theodorus Oudemans (1862-1934) en een broer van Pieter Berend Oudemans (1960-2005).

BiografieLees verder op Wikipedia