Boek
Nederlands

Een geschiedenis van India : ontmoetingen op wereldschaal

Een geschiedenis van India : ontmoetingen op wereldschaal

De vierduizendjarige geschiedenis van het Indiase subcontinent is rijk en boeiend, en wordt getekend door wisselende machthebbers, verschillende filosofische en godsdienstige stromingen, en politieke en economische ontwikkelingen op wereldschaal. Voor een breed publiek.
Titel
Een geschiedenis van India : ontmoetingen op wereldschaal
Auteur
Winand M. Callewaert Idesbald Goddeeris 1972-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Acco, 2010
325 p. : ill.
ISBN
9789033475559 (paperback)

Besprekingen

De vierduizendjarige geschiedenis van het Indiase subcontinent is rijk en boeiend, en wordt getekend door wisselende machthebbers, verschillende filosofische en godsdienstige stromingen, en politieke en economische ontwikkelingen op wereldschaal. Dit werk behandelt deze geschiedenis chronologisch, zodat de historische evolutie en de grote omwentelingen duidelijk naar voren komen. Toch kan elk hoofdstuk apart worden gelezen. De korte inleiding bij elk hoofdstuk volstaat overigens om het historisch overzicht te behouden. Het eerste hoofdstuk focust op klassiek India, met het ontstaan van de Indusbeschaving, de Veda's en de grote epen (Mahabharata en Ramayana). Het klassieke India is ook de bakermat van hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. Bovendien ontstaan er belangrijke vorstendommen en grote wereldrijken, en zijn er tekenen van handel met buitenlandse imperia zoals die van de Grieken en de Romeinen.
De auteurs beperken zich tot de belangrijkste thema's en ze verlaten…Lees verder
In dit boek schetsen indoloog Winand M. Callewaert en historicus Idesbald Goddeeris een chronologische geschiedenis van India. Het boek opent in klassiek India, met aandacht voor de Indusbeschaving, India als bakermat van godsdiensten, de vroege vorstendommen en grote wereldrijken. In de volgende hoofdstukken bespreken de auteurs respectievelijk islamitisch, koloniaal, dekoloniserend en onafhankelijk India. Vanzelfsprekend krijgen staatsmannen als Nehru en Gandhi, de Congrespartij en de twee Indiaas-Pakistaanse oorlogen veel aandacht. De aandacht gaat telkens zowel naar de culturele en religieuze context als naar de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Slechts af en toe verlaten de auteurs de chronologische lijn om een thematische focus wat grondiger uit te werken. Een vlot geschreven overzicht voor een breed publiek, dat een stroom van historische feiten, evoluties, data, namen, onderzoeken etc. mag verwachten. De tekst wordt verlevendigd met citaten, zwart-witfoto's en kaartjes…Lees verder