Boek
Nederlands

Poetin : straatvechter bedreigt wereldorde

Wierd Duk (auteur)
+1
Poetin : straatvechter bedreigt wereldorde
×
Poetin : straatvechter bedreigt wereldorde Poetin : straatvechter bedreigt wereldorde

Poetin : straatvechter bedreigt wereldorde

Journalistieke analyse van het beleid van de Russische president Poetin en de redenen waarom hij zoveel aanhang heeft.
Titel
Poetin : straatvechter bedreigt wereldorde
Auteur
Wierd Duk
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
94 p.
ISBN
9789035142336 (paperback)

Besprekingen

De ondertitel 'straatvechter bedreigt wereldorde' geeft de invalshoek weer waaronder Poetin's politiek beschreven wordt. Waar het westen (Angela Merkel) hem ziet als een bedreiging, zien Russen hem als een alternatief voor de chaos, als verlosser, iemand die eenheid wil volgens het Euraziatische concept. De antiwesterse houding van Poetin wordt door zijn aanhang als deugd beschouwd. Het wederzijds wantrouwen tussen Rusland en het westen wordt groter. Hoeveel burgers zullen nog slachtoffer worden van het geopolitieke steekspel?, vraagt de auteur zich af. Het verhaal van nog geen honderd pagina's leest als een reportage, met wat achtergrondinformatie. Het boek bevat geen register, geen noten, geen bronnen, wel een summiere 'wie is wie'-lijst. De auteur is historicus en journalist.

Over Wierd Duk

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zita Duk

Wierd Duk (Hooge Zwaluwe, 22 december 1959) is een Nederlands historicus, journalist en auteur. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis, cultuur en politiek van Rusland en Duitsland. Duk trad met enige regelmaat op als commentator en opiniemaker in radio- en televisieprogramma's.

Loopbaan

Duk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Tussen 1992 en 2001 was hij correspondent in de Russische Federatie, met standplaats Moskou, onder meer voor Het Parool, de VNU-bladen en het weekblad Elsevier.

In 1999 won Duk de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek met zijn reportages over de oorlogen in Tsjetsjenië.

Tussen 2001 en 2006 was Duk correspondent in Duitsland, met als standplaats Berlijn, voor de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Vervolgens werkte hij als politiek verslaggever voor de GPD in Den Haag. Tuss…Lees verder op Wikipedia