Boek
Nederlands

Angela Merkel : koningin van Europa

Wierd Duk (auteur)
+1
Angela Merkel : koningin van Europa
×
Angela Merkel : koningin van Europa Angela Merkel : koningin van Europa

Angela Merkel : koningin van Europa

Portret van de Duitse politica en rijkskanselier Angela Merkel.
Onderwerp
Merkel, Angela
Titel
Angela Merkel : koningin van Europa
Auteur
Wierd Duk
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
148 p.
ISBN
9789035142565 (paperback)

Besprekingen

Een portret van de persoon en politica Angela Merkel tegen de achtergrond van een Europa dat de euro wil handhaven, dat de economische belangen wil veiligstellen en dat zich moet verdedigen tegen de dreiging van Poetin tegen Europese grenslanden. Een paar keer valt het woord 'merkeliaans' als de auteur het heeft over de nuchtere houding van de Duitse kanselier. Wat is het geheim achter haar succes? Een buitenstaander, rolmodel als gescheiden vrouw, geen eigen kinderen, protestantse domineesdochter uit de DDR. Hoe lukte het haar wel te studeren, in tegenstelling tot Gauck? Hoe was de relatie van haar familie met de Stasi? Duk geeft een mooi portret van Merkel en andere politici, maar ook van enkele jonge arbeidsmigranten uit Europa. Hij schetst een aantal Duitse dilemma's: een politieke relatie met Poetin houden met begrip voor Rusland of een volledige economische boycot; militair optreden met bondgenoten (Irak, Libië, Mali, Kosovo) of terughoudendheid; alleingang of samenwerking in Eu…Lees verder

Over Wierd Duk

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zita Duk

Wierd Duk (Hooge Zwaluwe, 22 december 1959) is een Nederlands historicus, journalist en auteur. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis, cultuur en politiek van Rusland en Duitsland. Duk trad met enige regelmaat op als commentator en opiniemaker in radio- en televisieprogramma's.

Loopbaan

Duk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Tussen 1992 en 2001 was hij correspondent in de Russische Federatie, met standplaats Moskou, onder meer voor Het Parool, de VNU-bladen en het weekblad Elsevier.

In 1999 won Duk de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek met zijn reportages over de oorlogen in Tsjetsjenië.

Tussen 2001 en 2006 was Duk correspondent in Duitsland, met als standplaats Berlijn, voor de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Vervolgens werkte hij als politiek verslaggever voor de GPD in Den Haag. Tuss…Lees verder op Wikipedia