Boek
Nederlands

Het masker van Afrika : impressies van Afrikaans geloof

V.S. Naipaul (auteur), Inge Kok (vertaler)

Het masker van Afrika : impressies van Afrikaans geloof

Genre:
Titel
Het masker van Afrika : impressies van Afrikaans geloof
Auteur
V.S. Naipaul
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The masque of Africa
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2011
301 p.
ISBN
9789045014029 (paperback)

Besprekingen

Naipaul werd geboren in Trinidad en studeerde in Oxford. Hij schreef enkele bekende romans en vele reisverhalen, waarvoor hij in 2001 de Nobelprijs voor de literatuur ontving. 'Het masker van Afrika' is een reisverhaal, geschreven vanuit thematisch perspectief: de religies van Afrika. Zowel inheemse geloven als grote geloofsystemen zoals christendom en islam komen aan bod in een verhalende structuur. Naipaul zoekt naar de invloed van godsdienst op de vooruitgang van de beschaving. Onder andere merkt hij tijdens zijn observaties dat magie op het continent nog veel gebruikt wordt, maar per land helemaal niet veel verschilt. Ook komt het fenomeen 'energie' bijna in alle religieuze uitingen voor. Naipaul schrijft over dit grotere thema aan de hand van persoonlijke invalshoeken; hij vertelt verhalen over mensen die hem weer hun verhaal deden, of wiens gebeurtenissen zich voor zijn neus afspeelden.

Over V.S. Naipaul

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door JackNL

Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1932 – Londen, 11 augustus 2018), beter bekend als V.S. Naipaul, was een Brits schrijver.

Biografie

Naipuls ouders kwamen vanuit India naar Trinidad om daar te werken. Na zijn geboorte woonde hij bij zijn moeders familie en leerde pas op zesjarige leeftijd zijn vader kennen, die als journalist voor de Trinidad Guardian aan het werk was. Het verhaal van zijn jeugd en van zijn vader werd door Naipaul verwerkt in zijn boek Een huis voor meneer Biswas.

In 1950 kreeg hij een beurs voor een studie aan de universiteit in Oxford, Engeland, en na zijn studie werkte hij een aantal jaren als freelance journalist voor de BBC, maar al snel wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken.

Naast zijn romans was Naipaul bekend om zijn reisverhalen die spelen in onder andere India, Zaïre, Oeganda, Iran, Pakistan en Indonesië.

<…Lees verder op Wikipedia