Lettertype dyslexie
Nederlands

Pas op, kleine leeuw !

Ursel Scheffler (auteur), Ruth Scholte van Mast (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een kleine leeuw speelt met een heleboel andere dieren in Afrika. Ze ontdekt dat bang en dus voorzichtig zijn iets anders is dan laf zijn. Vanaf ca. 7,5 jaar, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
Pas op, kleine leeuw ! / Ursel Scheffler ; ill. van Ruth Scholte van Mast
Auteur
Ursel Scheffler
Illustrator
Ruth Scholte van Mast
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Pass auf, Lea Lowenkind !
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2000
46 p. : ill.
ISBN
90-5579-461-9

Besprekingen

Lea is een ondernemende welp. Terwijl haar broertjes Rik en Bob in de schaduw liggen, trekt zij eropuit om avonturen te beleven. Ze ruikt aan een berg termieten, steekt haar neus in het hol van een stekelvarken, schrikt van een hyena en loopt weg voor een neushoorn die haar van een waterpoel verjaagt. Vader leeuw vindt die angst van Lea voor de neushoorn verwerpelijk. "Een echte leeuw is nooit bang, Lea. Niet eens voor een neushoorn. Weglopen is laf! Een leeuw is moedig. En voor niemand bang. Dat moet je onthouden". Moeder leeuw geeft heel ander advies: "Loop weg, als iemand sterker is dan jij. Dat is slimmer". Maar als vader leeuw het geluid van geweervuur hoort, ziet Lea de angst in zijn ogen. Hij gaat op onderzoek uit en besluit met zijn gezin naar de bergen te trekken, waar ze veilig zijn voor de jagers. "Angst maakt je voorzichtig. En voorzichtig zijn is niet laf", zegt moeder, die blij is met het wijze besluit van vader.

Een prettig leesbaar en aantrekkelijk geïllustreer…Lees verder
Lea Leeuw heeft niemand om mee te spelen op de Afrikaanse steppe. Haar broers willen niet en haar ouders liggen te dutten. Lea gaat op onderzoek uit en ontmoet termieten, een stekelvarken, een hyena en een grote neushoorn waarvoor ze vlucht. Dat is laf voor een leeuw vindt haar vader, maar haar moeder vindt het verstandig. Uiteindelijk verhuist het gezin omdat vader bang is voor naderende jagers. Dan blijkt dat angst terecht voorzichtig maakt en niet verward moet worden met lafheid. Dit boekje uit een serie vereist weinig leeservaring.Het kan zelf gelezen worden door kinderen van eind groep 4 basisschool maar zal ook met succes voorgelezen kunnen worden aan kleine groepjes kinderen vanaf ca. 5 jaar. Het boekje ademt de sfeer van een miniprentenboek, niet in de laatste plaats door de eenheid van tekst en de vertederend vriendelijke leeuwenillustraties in aquarel. Een geslaagd voorbeeld van een leesboekje dat kwalitatief hoogwaardig de gehele breedte van de periode beginnende geletterdh…Lees verder