Boek
Nederlands

De geschiedenis van de schoonheid

Umberto Eco (redacteur)
+1
De geschiedenis van de schoonheid
×
De geschiedenis van de schoonheid De geschiedenis van de schoonheid

De geschiedenis van de schoonheid

Overzichtswerk in woord en beeld van opvattingen over het begrip schoonheid in de geschiedenis en filosofie vanaf de Griekse beschaving.
Titel
De geschiedenis van de schoonheid / onder red. van Umberto Eco
Redacteur
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Storia della bellezza
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2005
438 p. : ill.
ISBN
90-351-2813-3

Besprekingen

'Iets is mooi als we er, indien het van ons was, blij mee zouden zijn en we het nog steeds mooi zouden vinden als het aan iemand anders toebehoorde.' Aldus een definitie van schoonheid in de inleiding van deze zeer fraaie uitgave. De beide auteurs (voorin wordt zo onopvallend mogelijk vermeld dat 8 van de 17 hoofdstukken geschreven zijn door Girolamo de Michele) geven honderden voorbeelden van (westerse) schoonheid. Zo is in tijdbalken de ontwikkeling door de eeuwen heen te zien van de afgebeelde 'Naakte Venus', 'Naakte Adonis' etcetera. Het gaat niet alleen om de verbeelding van schoonheid in kunstwerken maar ook om de opvattingen van schrijvers en filosofen erover. (Een kleine greep uit de onderwerpen: de opvattingen over 'het Sublieme' bij Kant en Burke, schoonheid in de Romantiek, het symbolisme, de schoonheid van machines, hedendaagse opvattingen over schoonheid in de media.) Behalve schitterende kleurenafbeeldingen van schilderijen en beeldhouwwerken bevat het boek vele citaten…Lees verder

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ing…Lees verder op Wikipedia