Maar niet uit het hart : een keuze uit de dierenverhalen

Toon Tellegen (auteur)

Maar niet uit het hart : een keuze uit de dierenverhalen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bundel met 24 korte verhalen over de eekhoorn en de mier. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Afscheid nemen
Titel
Maar niet uit het hart : een keuze uit de dierenverhalen
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2003
80 p.
ISBN
90-451-0020-7 9789045100203

Andere formaten:

Besprekingen

Maar niet uit het hart is een hebbeding voor Tellegen-liefhebbers. Het boekje op klein formaat bundelt 24 verhalen waarin Eekhoorn en Mier figureren. Zo bij elkaar gezet, wordt het centrale motief in deze verhalen nog duidelijker: elkaar (niet kunnen) missen. Telkens weer wil de mier op reis, en elke keer valt het afscheid zwaar. Rond dit centrale gegeven cirkelen andere gevoelens als verlangen of vertrouwen en roept de auteur gedachten op over wat begint en voorbij is, wat echt of verzonnen is. Soms zijn het kleine, donkere gedachtewolkjes, soms zware donderwolken en soms lichte, warme stapelwolken. Misschien is een van de bijzondere kenmerken van deze verhalen wel dat je als lezer nooit de indruk krijgt dat je 'over' die gedachten en gevoelens leest, je ervaart ze op een magische manier van binnenuit. [Jan Van Coillie]
Bundel met vierentwintig korte dierenverhalen over de eekhoorn en de mier, geselecteerd uit de eerdere bundels met dierenverhalen. De eekhoorn en de mier lijken vaak elkaars tegenpolen, waardoor briljante, vaak filosofische en ook emotionele, beschouwingen ontstaan, in verhalen waar ogenschijnlijk weinig gebeurt. De verhalen hebben in het algemeen een omvang van niet meer dan drie pagina's en lenen zich uitstekend om voor te lezen. De geselecteerde verhalen zijn zonder uitzondering literair erg mooi, maar de opzet van de verhalen is redelijk voorspelbaar. Een boekje, dat door het kleine formaat (18 x 12 cm) en de vormgeving (geen illustraties en een omslag die meer gericht is op volwassenen) waarschijnlijk door de uitgever vooral als een geschenkboekje bedoeld. Vanaf ca. 10 jaar.

Maar niet uit het hart:

De vier kleine boekjes met Tellegens verhalen, waarvan dit er één is, lijken haast klonen van elkaar. De vertrouwde verhalen van eekhoorn, mier, olifant en de anderen zijn hier thematisch gebundeld. Vooraan staat vermeld in welke bundels ze eerder verschenen. Je zou deze uitgaven commercieel kunnen noemen, maar anderzijds zijn de verhalen nu zonder veel zoekwerk te gebruiken in vieringen of bij thema’s en gebeurtenissen allerhande. Aan literaire waarde boeten eekhoorn en co door deze uitgave in ieder geval niet in.


Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia