Dvd
Engels

A hologram for the king

Tom Tykwer (regisseur), Dave Eggers (naar het werk van), Tom Hanks (acteur)
Titel
A hologram for the king / written and directed by Tom Tykwer ; music by Johnny Klimek and Tom Tykwer
Regisseur
Tom Tykwer
Naar het werk van
Dave Eggers
Acteur
Tom Hanks Alexander Black Sarita Choudhury
Componist
Johnny Klimek
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
98 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5414937033317

Besprekingen

Drama van Tom Tykwer (Lola rennt; Cloud atlas), gebaseerd op de roman van David Eggers*, met in de hoofdrol topacteur Tom Hanks. De Amerikaanse zakenman Alan Clay is door de economische crisis zijn baan en huis kwijtgeraakt, heeft grote schulden en is net gescheiden. Om de studie van zijn dochter te kunnen betalen vertrekt hij naar Saoedi-Arabië waar hij in een stad in aanbouw een holografisch communicatieprogramma moet verkopen aan de koning. Zijn dagen bestaan vooral uit wachten in een vervreemdende omgeving midden in de woestijn. De recensenten geven 3-4 sterren. Marco Weijers (Telegraaf 17-6-'16): '(...) De Duitse regisseur Tom Tykwer, die zelf ook het scenario schreef, weet de melancholie van deze man op z’n retour in sprekende beelden te vangen. (...) Tom Hanks speelt hem overtuigend: met een vermoeide moedeloosheid, veelal weggepleisterd door een lach. Dat zijn contacten met een vrouwelijke arts (de charismatische Sarita Choudhury) uiteindeljk een échte ’feel good’-draai geven …Lees verder

Over Tom Tykwer

CC BY 3.0 - Foto van/door

Tom Tykwer (Wuppertal, 23 mei 1965) is een Duitse filmregisseur en filmproducent. Hij richtte met enkele andere filmers in 1994 het filmbedrijf X Filme Creative Pool op, waarvan hij nog steeds mede-eigenaar is. Als regisseur brak hij internationaal door met Lola rennt (1998), dat in Berlijn speelt. Later werkte hij zowel aan Duitse als Amerikaanse en internationale producties.

Filmografie

1993: Die tödliche Maria
1997: Winterschläfer
1998: Lola rennt
2000: Der Krieger + Die Kaiserin
2002: Heaven (naar een postuum scenario van Krzysztof Kieślowski)
2004: Paris, je t'aime - (de episode Faubourg Saint-Denis van een compilatie als eerbetoon aan Parijs door verschillende regisseurs; Tykwers episode was een inkorting van zijn kortfilm True uit 2004)
2006: Perfume: The Story of a Murderer
2009: Th…Lees verder op Wikipedia

Suggesties