Boek
Nederlands

Door en door verwend : kritiek op de sentimentele samenleving

Door en door verwend : kritiek op de sentimentele samenleving

Kritische beschouwing door de Britse arts en psychiater over de tegenwoordige, redeloze verheerlijking van het sentiment.
Titel
Door en door verwend : kritiek op de sentimentele samenleving
Auteur
Theodore Dalrymple
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Spoilt rotten : the toxic cult of sentimentality
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2011
256 p.
ISBN
9789046810217 (paperback)

Besprekingen

Opnieuw een fel en scherpzinnig boek over de verloedering van onze maatschappij. Dalrymple heeft als arts en psychiater de onderkant van de samenleving grondig leren kennen, niet alleen in Engeland, in achterstandswijken en gevangenissen, maar ook in verschillende ontwikkelingslanden. Zijn visie op de mensheid is daar niet vrolijker op geworden: naar zijn mening is er weinig over van onze beschaving, en zijn we hard op weg om ook het laatste restantje te verkwanselen. Centraal in dit nieuwste boek staat daarbij onze redeloze verheerlijking van het sentiment, die naar zijn mening aan de basis ligt van uiteenlopende verschijnselen als kindermishandeling, jeugdcriminaliteit, seksueel misbruik, eerwraak, de opkomst van het populisme en de cultus van het slachtofferschap. De voorbeelden van Dalrymple spelen vaak in Engeland, maar het zal de lezer weinig moeite kosten om daar Nederlandse bij te bedenken. Gedreven, soms misschien wat eenzijdig en overtrokken, maar daarom nog niet minder indr…Lees verder

Over Theodore Dalrymple

Theodore Dalrymple, pseudoniem van Anthony M. Daniels (Londen, 11 oktober 1949), is een Britse arts, polemist en schrijver van essays, reisverhalen en fictie.

Biografie

Theodore Dalrymple is geboren in 1949 in Londen uit een Duitse moeder en een Russische vader. Zijn moeder was een Joodse vrouw die in 1938 op 17-jarige leeftijd nazi-Duitsland ontvluchtte. Zijn vader was een communistische zakenman. Het huwelijk van zijn ouders was niet gelukkig, wat uiteindelijk tot een scheiding leidde. Dalrymple heeft in verschillende werelddelen gewoond: Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Als arts werkte hij onder andere in ontwikkelingslanden zoals Tanzania en Zimbabwe.

Voor zijn pensionering in 2005 werkte Dalrymple als arts-psychiater in Birmingham in een gevangenis en een ziekenhuis. De ervaringen met zijn patiënten, veelal afkomstig uit achterstandswijken, leverde hem de stof voor zijn bekendste boeken en artikelen. Dalrymple …Lees verder op Wikipedia