Dvd
Engels

The man who killed Don Quixote

Terry Gilliam (regisseur), Adam Driver (acteur), Jonathan Pryce (acteur)
Als jonge filmstudent maakte de Amerikaan Toby in een Spaans dorpje een film over Don Quichot. Nu keert hij terug in het dorpje en ontdekt dat zijn hoofdrolspeler ervan overtuigd is dat hij Don Quichot is.
Titel
The man who killed Don Quixote / directed by Terry Gilliam ; written by Terry Gilliam [e.a.]
Regisseur
Terry Gilliam
Acteur
Adam Driver 1983- Jonathan Pryce 1947- Stellan Skarsgård Olga Kurylenko
Taal
Engels
Uitgever
The Searchers, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
132 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
9789461875822

Besprekingen

Regisseur Terry Gilliam (Monty Python and the Holy Grail) begon al in 1989 aan zijn film over Don Quichot, maar kreeg te maken met veel tegenslagen. Jaren geleden was de Amerikaan Toby (Adam Driver) een idealistische filmstudent die in een Spaans dorpje zijn afstudeerproject ‘Don Quichot’ draaide. Nu is hij een gevierde, maar cynische regisseur van reclamefilms en terug in dezelfde streek van Spanje. Bij toeval ontdekt hij dat de oude schoenmaker (Jonathan Pryce) die destijds de rol van Don Quichot speelde ervan overtuigd is dat hij echt een ridder is. Don Quichot ziet Toby aan voor zijn trouwe knecht Sancho Panza en neemt hem mee op een bizarre tocht. De recensenten geven 2 of 3 sterren. André Waardenburg (NRC 24-7-’18): ‘(…) Gilliams Quichot-film kent een getormenteerde productiegeschiedenis. De verwachtingen zijn zo hoog dat het eindresultaat eigenlijk alleen nog kan tegenvallen. En dat doet The Man Who Killed Don Quixote dan ook. Maar dat wil niet zeggen dat Gilliams adaptatie gee…Lees verder

Over Terry Gilliam

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vegafi

Terry Gilliam, artiestennaam van Terrence Vance Gilliam (Minneapolis (Minnesota), 22 november 1940) is een Amerikaans animator en filmregisseur. Hij is een van de zes leden die de komediegroep Monty Python oprichtten.

Biografie

Jeugd

Gilliam werd geboren in Minneapolis (Minnesota), als oudste van drie kinderen. In 1951 verhuisde het gezin naar Californië omdat het droge klimaat van die streek beter was voor Gilliams astmatische zuster. Na de Birmingham High School te hebben doorlopen ging Gilliam naar Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles.

Studie en begin loopbaan

Aanvankelijk studeerde Gilliam natuurkunde, daarna schakelde hij over op de zeven vrije kunsten (Arts), en ten slotte studeerde hij af met een Bachelor of Arts-graad in politieke wetenschappen.

Gilliam begon zijn loopbaan in New York, als…Lees verder op Wikipedia