Boek
Nederlands

Een bed van rozen

Susanne Koster (auteur)

Een bed van rozen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als ik-figuur Lisa bedreigende briefjes van een anonieme afzender ontvangt, probeert haar tweelingzus Anne erachter te komen wie dat doet. Lise is niet overtuigd van Annes beschuldiging. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Een bed van rozen
Auteur
Susanne Koster
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Sjaloom, 2006
213 p.
ISBN
90-6249-509-5

Besprekingen

De eeneiige pubertweeling Anne en Lisa zijn zeer aan elkaar verknocht. Ze doen alles samen en voelen vaak wat de ander voelt. Lisa krijgt op een gegeven moment regelmatig briefjes van een anonieme afzender: eerst aardig, maar ze worden steeds bedreigender. Samen proberen ze achter de dader te komen, maar op het laatst weet Lisa niet wie ze nog kan vertrouwen. De intieme sfeer tussen de twee zussen wordt zorgvuldig opgebouwd vanuit Lisa’s perspectief (ik-figuur) die het verhaal vertelt. De spanning wordt daardoor opgevoerd omdat de lezer niet precies weet wat er in Anne omgaat. Het verhaal is toegankelijk door de lineaire opbouw, het eigentijdse taalgebruik en de realistische situaties. Tot op het eind blijft het spannend hoe de langzaam opgebouwde verwijdering tussen de twee zussen zal escaleren. De auteur van 'Zwarte lieveling' en 'De trap naar de hemel'*, geeft in dit boek een aardig beeld van twee zussen bij wie jaloezie tot extreem gedrag kan leiden, ook al zijn ze een eeneiige tw…Lees verder

Een bed van rozen

Anne en Lisa zijn een echte eeneiïge tweeling. Haast niemand kan hen uit elkaar houden. Als ze op een dag bizarre briefjes krijgen, zijn ze hoogst verontwaardigd. Vooral Anne trekt hard van leer tegen de stalker die het vooral op Lisa gemunt heeft. Lisa wordt steeds banger. Wie kan ze nog vertrouwen? De auteur hangt dit verhaal op aan de song ‘Bed of roses’ van Bon Jovi, het lievelingslied van Annes en Lisa’s moeder die acht jaar geleden overleed. Het liedje speelt een belangrijke rol in de ontknoping van het verhaal, een verhaal dat hoopgevend begint, maar uitmondt in een voorspelbaar en ontgoochelend einde. Op de kaft wordt dit boek omschreven als een superspannende, psychologische thriller. Spannend is het aanvankelijk wel, maar de psychologisering van de personages laat te wensen over. De auteur laat hun persoonlijkheid enkel aan bod komen in functie van het verhaal. Alleen de tweeling komt wat meer aan bod. Maar zelfs Annes beweegredenen worden naar mijn gevoel iets te veel op ee…Lees verder

Over Susanne Koster

Susanne Koster (Scheveningen, 23 november 1957) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Biografie

Koster begon al op jonge leeftijd met schrijven. In 1992 stuurde ze een manuscript naar diverse uitgeverijen. Uitgeverij Sjaloom reageerde positief, maar raadde Koster wel aan een literaire workshop te volgen. Kort hierop werd haar eerste verhaal gepubliceerd in een debutantenbundel. In 1995 volgde haar eerste jeugdroman Zwarte lieveling.

Naast haar werk als auteur heeft Koster lange tijd als stagecoördinator bij de Hogeschool van Amsterdam gewerkt. Sinds enkele jaren is zij echter fulltime schrijfster.

Bibliografie

Realistische romans

  • 2018 De Oneindigheidstrilogie 3 - Een gedroomd einde (Uitgeverij Clavis)
  • 2018 De Oneindigheidstrilogie 2 - Achtergelaten (heruitgave, Uitgeverij Clavis)
  • 2017 De…Lees verder op Wikipedia