Een CIA-agent raakt betrokken in een ingewikkeld machtsspel rond oliebelangen in het Midden Oosten.
Titel
Syriana / written and dir. by Stephen Gaghan ; based on the book entitled See no evil by Robert Baer
Regisseur
Stephen Gaghan
Naar het werk van
Robert Baer
Acteur
George Clooney 1961- Matt Damon Jeffrey Wright
Componist
Alexandre Desplat 1961-
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
2005
Speelduur
ca. 122 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Duits Ondertiteling: Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Grieks, Noors, Portugees, Zweeds, Engels voor slechthorenden, Duits voor slechthorenden
EAN
7321932807721

Besprekingen

Een thriller uit 2005 van Stephen Gaghan met bekende namen, onder meer George Clooney (Good night, and good luck, Ocean's twelve), Matt Damon, Amanda Peet en Christopher Plummer. De film is gebaseerd op het boek van voormalig CIA-agent Robert Baer, See no evil. CIA-agent Bob Barnes (Clooney) raakt verwikkeld in een machtsspel rond oliebelangen in het Midden Oosten. Het verhaal speelt op twee niveaus (aan de top en in het veld), kent verschillende verhaallijnen en veel personages. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 2-3-'06): '(...) een fascinerend, veeleisend en formidabel drama (...)'. Bas Blokker (NRC 1-3-'06): '(...) ingenieuze plotwendingen (...) spanning die twee uur lang te snijden blijft (...) sfeervolle en overtuigende onderdompelingen in exotische milieus.' Hij concludeert dat Syriana harde dreunen uitdeelt, die in je hoofd blijven doorklinken. Clooney won de Oscar voor Beste mannelijke bijrol. De dvd bevat enkele extra's.

Over Stephen Gaghan

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door diginmag - Photo by Cindy Maram for Dig In Magazine www.diginmag.com

Stephen Gaghan (Louisville, 6 mei 1965) is een Amerikaans scenarioschrijver en filmregisseur. Hij won in 2001 een Oscar voor het scenario van Traffic (2000).

Biografie

Stephen Gaghan werd in 1965 geboren in Louisville (Kentucky) als de zoon van Stephen Gaghan en Elizabeth Jane Whorton. Zijn vader overleed in 1980, waarna Tom Haag zijn stiefvader werd. Zijn grootvader, Jerry Gaghan, was een journalist en recensent voor Variety en Philadelphia Daily News. Als kind wilde hij net als zijn grootvader een schrijver worden.

Gaghan begon midden jaren 1990 met het schrijven van scenario's. Zo werkte hij mee aan de televisieseries NYPD Blue en The Practice. In diezelfde periode raakte hij verslaafd aan drugs en experimenteerde hij met onder meer alcohol, marijuana, cocaïne, heroïne en crack. Voor de aflevering "Where's Swaldo" van de politiereeks NYPD Blue won hij in 1997 een Emmy Award. Hij was op dat og…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek