Boek
Nederlands

Aan de Europeanen van vandaag en morgen

Stefan Zweig (auteur), Thomas Huttinga (componist)

Aan de Europeanen van vandaag en morgen

Drie lezingen over wat het betekent om Europeaan te zijn.
Extra onderwerp
Europa
Titel
Aan de Europeanen van vandaag en morgen / Stefan Zweig ; samengesteld en vertaald door Thomas Huttinga
Auteur
Stefan Zweig
Componist
Thomas Huttinga
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij IJzer, © 2020
116 p.
ISBN
9789086842186 (paperback)

Besprekingen

Stefan Zweig (1881-1942) was een Oostenrijks schrijver van joodse afkomst. Hij schreef tal van populaire romans en novellen, biografieën en essays. Bij de opkomst van het nazisme vluchtte hij naar Londen, en later vandaar naar Brazilië, waar hij overleed. Deze bundel bevat drie lezingen uit het interbellum, inmiddels bijna negentig jaar oud, maar verrassend actueel. De eerste gaat over de morele ontgifting van Europa, met een centrale rol voor onderwijs en uitwisseling en de oprichting van een instantie die politieke leugens opspoort en rectificeert. De tweede gaat over de zo broodnodige eenwording van Europa. En de derde gaat over het belang van de geestelijke eenheid van de wereld, en over het belang daarbij van cultuur. Bevat een biografische inleiding, een afsluitend essay en een literatuurlijst.

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Hij was een tijdgenoot van, maar had geen familierelatie met Arnold Zweig.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Hij meldde zich aan het begin van de Ee…Lees verder op Wikipedia