Boek
Nederlands

Een beetje Tarzan

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
Een beetje Tarzan
×
Een beetje Tarzan Een beetje Tarzan
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Theun kan niet zwemmen. Zijn opa zal het hem leren. Na de vakantie durft hij zelfs van de duikplank te springen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Zwemmen
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Een beetje Tarzan
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
33 p. : ill.
ISBN
90-6822-975-3

Besprekingen

De reeks 'Leesparade' brengt boekjes met een opklimmend leesniveau, telkens een stapje moeilijker dan het vorige, om zo vlot en goed te leren lezen.

In Een beetje Tarzan van Stefan Boonen is Theun de enige uit de klas die nog niet kan zwemmen. Terwijl de andere kinderen in het grote bad ronddobberen, ploetert hij in het peuterbadje. Begrijpelijk dat Theun de zwemles haat. Maar tijdens de kerstvakantie krijgt hij les van een zeer speciale meester, zijn opa, die vroeger van alles was, van alles kon, en van alles heeft gedaan. Hij werd zelfs de Tarzan van het noorden genoemd, hoewel het nooit helemaal duidelijk wordt waar hij deze eretitel aan te danken heeft. Van hem leert Theun dat zwemmen eigenlijk voor vissen is, en hij kan na zijn twee weken kerstvakantie als enige van de hoge duikplank. Zelfs het feit dat hij zijn zwembroek verliest vormt geen probleem, want opa schiet hem te hulp en dan blijkt... dat opa, die Tarzan, zelf helemaal niet kan zwemmen. Ah nee, want zwem…Lees verder
Theun heeft een grondige hekel aan schoolzwemmen; hij wordt door zijn klasgenoten geplaagd. In de kerstvakantie moet hij met zijn opa oefenen. Opa, die vroeger als bijnaam de 'Tarzan van het Noorden' had, geeft hem aanwijzingen vanaf de kant. "De klas overbluffen daar gaat het om," zegt zijn opa. Na de vakantie springt Theun vanaf de hoge duikplank, de klas is perplex, maar lacht om Theuns verloren zwembroek. Opa grijpt in, valt in het water en blijkt niet te kunnen zwemmen. Leesboekje in duidelijke druk op glimmende pastelkleurige en grijze pagina's. Elke pagina bevat een inkttekening die met waterverf is ingevuld. De tekst in een tamelijk kleine, schreefloze letter beslaat ongeveer de helft van elke dubbele pagina. De titel van het boek is leuk bedacht, het omslag ziet er echter onaantrekkelijk uit. Voor kinderen vanaf ca. 7 jaar en bruikbaar om te praten over zwemangst en iemand in zijn waarde laten.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties