Boek
Nederlands

Event : filosofie van de gebeurtenis

Slavoj Zizek (auteur), Huub Stegeman (vertaler)
+1
Event : filosofie van de gebeurtenis
×
Event : filosofie van de gebeurtenis Event : filosofie van de gebeurtenis

Event : filosofie van de gebeurtenis

In dit met veel vaart en humor geschreven nieuwe werk gaat iek terug naar de fundamenten van zijn filosofie. Hij onderzoekt de gebeurtenis in de ware zin van het woord. Wat gebeurt er wanneer het volslagen nieuwe inslaat in de status quo? Na lezing van dit kernachtige boek zult u zich nog meer verbazen over revoluties van wetenschappelijke, politieke en filosofische aard en zullen ze u nog radical
Onderwerp
Cultuurfilosofie
Titel
Event : filosofie van de gebeurtenis
Auteur
Slavoj Zizek
Vertaler
Huub Stegeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Event : philosophy in transit
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2015
196 p.
ISBN
9789089534637 (paperback)

Besprekingen

Het dominante denken over de werkelijkheid richt zich vanuit de vraag hoe die 'is' (in elkaar zit) op de structuren ervan. Zo worden wetten en verbanden ontdekt/ontwikkeld in wetenschap en filosofie, die uitgangspunt kunnen worden voor toepassingen. Een andere invalshoek, die van deze monografie, is de vraag wat er gebeurt, hoe dat gebeuren zich intensiveert tot gebeurtenis en de beschouwer in het proces betrekt. Een gebeurtenis of een gebeuren is iets anders dan de precieze stand van zaken. Wat leert ons dat over de werkelijkheid en vooral over onze positie daarin en betrokkenheid daarop? Een wijsgerige monografie vanuit een dynamische invalshoek op de werkelijkheid voor geïnteresseerde lezers die willen afwijken van de gebaande paden.

Over Slavoj Zizek

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Original photographer: Andy Miah , cropped by User:Michalis Famelis

Slavoj Žižek (Ljubljana, 21 maart 1949) is een Sloveense socioloog, filosoof, psychoanalyticus, communist en cultuurcriticus.

Žižek is bekend vanwege het feit dat hij de theorieën van Jacques Lacan en Hegel gebruikt om de postmoderne populaire cultuur te interpreteren; hij combineert deze analyse met zijn marxistische achtergrond in een cultuur- en maatschappijkritiek van het late kapitalisme, gepresenteerd in een humoristische en provocatieve stijl. In zijn geschriften, lezingen en interviews neemt hij naast de consumentencultuur ook de liberale academische consensus en politieke correctheid op de hak.

Žižeks flamboyante persoonlijkheid en polemische stijl leverde hem een hele reeks aan bijnamen op, waaronder 'the Elvis of cultural theory' en 'het denkbeest uit Ljubljana'.

Leven

Žižek werd geboren in het toenmalige Joegoslavië, in een gezin uit de middenklasse. Hij wilde aanvankelijk econoom worden, maar studeerde uite…Lees verder op Wikipedia