Boek
Nederlands

Schuld

+1
Schuld
×
Schuld Schuld
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Schuld
Auteur
Simone van der Vlugt
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2007
140 p.
ISBN
9789056379766

Besprekingen

Zoë is 13 en is tijdens de vakantie verhuisd. Op haar nieuwe school maakt ze al snel nieuwe vrienden, maar ze kan Evi maar niet uit haar hoofd zetten. Zoë voelt zich schuldig en zou het liefst de klok terugdraaien en alles veranderen. Ze heeft besloten niemand nog te vertellen over haar speciale gave, want soms lijkt het alsof ze er enkel kwaad mee doet. Het liefst wil ze ervan af. Maar doorheen haar schuld voelt ze dat ze haar gave moet gebruiken om mensen te helpen. Wanneer er rare en ernstige dingen staan te gebeuren, probeert Zoë er voor iedereen te zijn. Helaas vergeet ze soms om er ook voor zichzelf te zijn.

Anders zijn is niet makkelijk, zeker niet als je in je puberteit zit en het verlies van je beste vriendin moet verwerken. Zoë wil liever wegvluchten voor de werkelijkheid maar haar bovennatuurlijke gave dwingt haar met beide voeten in het nu te staan en verantwoordelijkheid op te nemen voor haar omgeving. Haar gave is echter niet almachtig en wanneer Zoë voelt dat ze …Lees verder
De 13-jarige Zoë is in de zomervakantie verhuisd en gaat naar een nieuwe school. Haar nieuwe klasgenootjes weten nog niets over Zoë en haar paranormale gave. Zoë ziet mensen die overleden zijn en krijgt beelden van de toekomst. Haar beste vriendin Evi is overleden, nadat Zoë voorspeld had dat haar iets zou overkomen. Zoë voelt zich schuldig en probeert in haar nieuwe klas haar helderziendheid voor zich te houden. Toch ‘ziet’ ze in de toekomst dingen gebeuren met haar klasgenoten en heeft ze het moeilijk met het feit of ze moet waarschuwen of juist niet. Mooi, indringend geschreven verhaal, waarin veel problemen aan de orde komen. Een aantal problemen wordt er echter bijgehaald zonder dat deze verder uitgewerkt worden, zoals de moeder van Ivar die ms heeft en Shanna die van haar ouders hoge cijfers moet halen om naar het vwo te kunnen en ook nog eens een dievegge is. Goede verhaalopbouw, prettig leesbaar. Aantrekkelijk foto-omslag. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Simone van der Vlugt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gdfb

Simone van der Vlugt (Hoorn, 15 december 1966) is een Nederlandse schrijfster van historische jeugdromans en literaire thrillers.

Biografie

Van der Vlugt wilde al op jonge leeftijd schrijfster worden. Geïnspireerd door Kruistocht in spijkerbroek (1974) van Thea Beckman (1923–2004) stuurde zij op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om met schrijven door te gaan. Ze ging Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Na haar studie ging ze fulltime werken als secretaresse bij een bank en schreef ze in de avonduren aan De amulet, een verhaal over de heksenvervolging waarmee ze in 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Het boek werd getipt door de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Een reeks historische jeugdboeke…Lees verder op Wikipedia