Boek
Nederlands

Dissus

Simon van der Geest (auteur), Jan Jutte (illustrator)
+1
Dissus
×
Dissus Dissus
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Na een gevecht in het zwembad raken Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis hopeloos verdwaald. Het wordt een barre tocht langs een eenogige boer, grijpgrage kraanmachines en bloeddorstige hengelaars. Wanneer Dissus uiteindelijk thuiskomt, zijn z'n ouders hem helemaal vergeten. Hij werd zelfs vervangen door een hond met dezelfde naam.
Titel
Dissus
Auteur
Simon van der Geest 1978-
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
119 p. : ill.
ISBN
9789045110820 (hardback)

Besprekingen

Poëzie voor jongensGepest worden, hopeloos verdwalen, bijna al je vrienden zien sterven en vergeten worden door je ouders. Meer gruwelijke ingrediënten voor een jeugdboek kan je nauwelijks bedenken. Simon van der Geest en Jan Jutte brengen ze samen in een verontrustende, maar tegelijk ook spannende en grappige odyssee. Dissus is een in elk opzicht buitengewone herwerking van het epos van Homeros. Op meesterlijke wijze wordt gespeeld met taal, tekst en beelden en ontmoeten tegenstellingen elkaar op de grens tussen realiteit en magie.

De taal van Simon van der Geest is tegelijk poëtisch en alledaags. Dissus is poëzie voor jongens, de vrije verzen komen heel natuurlijk over en alle registers komen aan bod: bijna spreektalige passages worden afgewisseld met kleine gedichten. Het gebruik van alliteratie, rijm en binnenrijm is zorgvuldig uitgebalanceerd tot een prachtig klinkend, ritmisch taalavontuur.

Het boek opent met een alledaagse scène: 'Z…Lees verder
De tengere spriet Dissus wordt vaak het mikpunt van pesterijen. Wanneer hij met zijn vrienden naar het zwembad gaat, is het niet anders: eerst krijgen ze het aan de stok met de Grote Jongens, en onderweg naar huis raken ze ook nog hopeloos verdwaald. Dissus neemt het voortouw en loodst zijn vrienden - helaas niet allemaal - onder andere langs een eenogige boer, twee grijpgrage kranen, de verleidelijke sirenen en de betovering van Kirke. Wanneer ze uiteindelijk thuiskomen, zijn Dissus' ouders hem helemaal vergeten. Hij werd zelfs vervangen door een hond met dezelfde naam. Een originele en bijzonder geslaagde bewerking van het klassieke Odysseusverhaal. Van der Geest schrijft verhalende poëzie die tegelijkertijd boeit en ontroert, die fris en hedendaags is en toch dicht tegen het origineel aanleunt. Ook de illustraties in aardetinten, gemaakt in vrij grafische stijl, van Jan Jutte zijn absolute top. Ze vinden probleemloos een evenwicht tussen moderne jongensprenten en mythologische invl…Lees verder

Dissus

In dit boek wordt het verhaal van Odysseus herverteld.
Odysseus wordt hier belichaamd door Dissus. Een jonge, slungelige kerel die op een dag met zijn vrienden naar het zwembad trekt en het daar aan de stok krijgt met een andere groep kinderen. Uit angst sluit Dissus zich op in het toilet en fantaseert dat hij een held is: Dat ik een held was, de held van het verhaal en dat we vet verdwalen en heel ver en vrij en vol gevaar, onderweg sneuvelen er een paar en iedereen huilen behalve ik, en ik, ik zeg dan: ‘hé, kom op. Loop maar mee met mij.’’ En dat is wat er dan ook gebeurt.
Wanneer Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis even van de bus stappen, verdwijnt deze met de noorderzon. Dissus en zijn vrienden beginnen hun zoektocht, naar huis. Hun tocht naar huis blijkt een hele beproeving te zijn. Ze komen oog in oog te staan met Eenoog, ontmoeten de listige, eenzame Kirke, moeten voorbij bloeddorstige machines geraken, de lokroep van de sirenes weerstaan … En Dissus, Dissus…Lees verder

Over Simon van der Geest

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Simon van der Geest (Gouda, 12 februari 1978) is een Nederlandse schrijver, dichter en theaterdocent.

Biografie

Van der Geest volgde de opleiding docent drama aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Vanwege zijn liefde voor het schrijven van toneelstukken volgde hij aansluitend de toneelschrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij schrijft verhalen en gedichten voor kinderen, en geeft theaterles aan jongeren.

Zijn debuut Geel gras vertelt de zonderlinge avonturen van Fieke en Jantwan. De ouders van Fieke zijn haar vergeten toen zij vertrokken vanaf de camping in Frankrijk. Samen met de sullige Jantwan, die vlucht voor zijn bemoeizuchtige moeder, begint zij een zwerftocht door de omgeving. Het boek ontving lovende kritieken in de landelijke pers en de filmrechten zijn inmiddels verkocht. Producent Paul Voorthuysen heeft in 2010 de verfilming van het boek op zich genomen, de regie komt in handen …Lees verder op Wikipedia