Boek
Nederlands

De wonderbare reis van Nils Holgersson

Selma Lagerlöf (auteur), Bette Westera (bewerker), Martijn van der Linden (illustrator)
+1
De wonderbare reis van Nils Holgersson
×
De wonderbare reis van Nils Holgersson De wonderbare reis van Nils Holgersson
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een jongen, die als dwerg wordt betoverd, maakt op de rug van een gans een reis door Zweden. Prentvertelling met schilderingen in gedekte kleuren. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De wonderbare reis van Nils Holgersson / Selma Lagerlöf ; opnieuw verteld door Bette Westera ; met illustraties van Martijn van der Linden
Auteur
Selma Lagerlöf
Bewerker
Bette Westera
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2020 | Andere uitgaves
368 p. : ill.
ISBN
9789025772239 (hardback)

Besprekingen

Het wereldberoemde verhaal van Niels Holgersson, de jongen die een dwerg werd en op de rug van een witte gans naar Lapland vloog, is hier vormgegeven als prentvertelling. Deze versie is een vertaling van een sterk verkorte Zweedse uitgave. De vertaalster verzorgde o.a. boeken van Gunnel Beckman. Een aantal belevenissen en de beschrijvende delen zijn uit het verhaal weggelaten. Het taalgebruik werd vereenvoudigd. Iedere bladzijde is met realistische, soms paginagrote gekleurde waterverftekeningen verlevendigd. Helderwit papier, grote duidelijke letter. Alles te samen is het verhaal nu toegankelijk gemaakt voor jongere kinderen en zwakkere lezers vanaf ca. 10 jaar. Twee pagina's met foto's en informatie over de schrijfster en een verwijzing naar de volledige editie ronden het groot formaat hardcover boek af. Op de schutbladen is de reis van Niels aangegeven op een duidelijke kaart van Zweden.

Over Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne (Värmlands län), 20 november 1858 – aldaar, 16 maart 1940) was een Zweeds schrijfster, die vooral bekend is geworden door haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis.

In 1909 ontving ze, als eerste vrouw, de Nobelprijs voor Literatuur en in 1914 werd ze lid van de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent.

Ze woonde in de plaats Sunne, waar twee hotels naar haar zijn vernoemd. In haar voormalige woonhuis Mårbacka (nabij Sunne) is tegenwoordig een museum gevestigd.

Van 1991 tot 2015 stond haar portret op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen. In 2015 is het portret van Astrid Lindgren hiervoor in de plaats gekomen.

Bibliografie

  • Gösta Berlings Saga (1891)
  • Osynliga länkar (1894)
  • Antikrists mirakler (1897)
  • En herrgårdssägen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties