Boek
Engels

Shalimar the clown : a novel

Salman Rushdie (auteur)

Shalimar the clown : a novel

De dood van een voormalige Amerikaanse ambassadeur in India lijkt op een politieke moord, maar blijkt persoonlijke wortels te hebben in de geschiedenis van het decennialang tussen India en Pakistan ingeklemde Kashmir.
Extra onderwerp
Terrorisme ; Islam, Romans
Titel
Shalimar the clown : a novel
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Engels
Uitgever
London: Cape, 2005
398 p.
ISBN
0-224-06161-5 0-224-07784-8

Andere talen:

Besprekingen

Het begin van deze roman speelt zich af in Los Angeles, waar de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor India, Max Ophuls, wordt vermoord op de drempel van het huis van zijn onwettige dochter. Dat lijkt op een politieke moord, maar blijkt het werk van de man wiens vrouw door Ophuls werd verleid. In een lange terugblik leidt de schrijver ons naar Kashmir, het decennialang tussen India en Pakistan ingeklemde gebied dat het schouwtoneel is geweest van bloedige conflicten en militaire interventies. In interviews benadrukt Rushdie dat de schijnbaar politieke moord in feite een persoonlijke aangelegenheid is, maar in dat geval gaat hier meer dan ooit op dat het politieke en het persoonlijke onontwarbaar vervlochten zijn. Dit omdat het boek vooral leest als een uitgebreide historische roman met vele goed uitgewerkte hoofd- en bijfiguren en een sfeer van afwisselend magisch-realistische psychologie en historisch-realistische oorlogsvoering en ellende. Al met al een massief, indrukwekkend, maa…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia