Quichotte : a novel

Salman Rushdie (auteur)

Quichotte : a novel

Genre:
Sam DuChamp schrijft slecht verkopende spionagethrillers, daarom schept hij hoofdpersoon Ismail Smile, een oudere in Bombay geboren vertegenwoordiger in farmaceutische producten. Uiteindelijk smelten beide personages samen.
Titel
Quichotte : a novel
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Engels
Uitgever
London: Jonathan Cape, 2019
390 p.
ISBN
9781787331914 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een op de klassieke roman van Cervantes geïnspireerde meta-fictionele roman van de Brits-Indiase schrijver, met als thema realiteit en illusie. Hoofdpersoon in deze raamvertelling is Sam DuChamp, een in India geboren en in de VS levende schrijver. Omdat zijn spionagethrillers slecht verkopen, gooit hij het over een heel andere boeg en schept de protagonist Ismail Smile, een oudere in Bombay geboren vertegenwoordiger in farmaceutische producten. Na een beroerte en obsessief reality tv kijken wordt Smile verliefd op Salma R, een voormalige Bollywood-filmster met een dagelijks praatprogramma in New York. Hij stuurt haar liefdesbrieven ondertekend met ‘Quichotte’ en begint een zoektocht per auto naar haar dwars door de VS, samen met zijn (ingebeelde) zoon Sancho. Ze stuiten op huidige problemen zoals racisme en de pijnstiller-crisis. Schrijver DuChamp en zijn hoofdpersoon Smile versmelten in de loop van het verhaal, dat op zijn beurt meer en meer apocalyptische trekken krijgt. Knap bedach…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia