Besprekingen

Don Quichot in een Chevrolet Cruze

Salman Rushdie is geweldig op dreef in zijn satirische update van Cervantes' Don Quichot. Rushdies 'ridder' rijdt niet door Spanje, maar trekt door het platteland van Donald Trumps Amerika.

Salman Rushdie heeft een legendarisch voorbeeld uitgekozen voor een groteske parodie op onze eigen tijd: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van Miguel de Cervantes (1547-1616), 'de eerste moderne roman in de westerse literatuur'. In Rushdies voor de Man Booker Prize genomineerde nieuwe roman Quichot biedt de klassieker de ideale achtergrond voor een tirade tegen de huidige samenleving. In een razend tempo voert Rushdie ons mee in een parade van literatuur, popmuziek, geschiedenis, filosofie, cyberspionage, film, sciencefiction, corruptie, #MeToo, geweld, wetenschap, tv-programma's, racisme, gaming, politiek, de zakenwereld.... De bonte, verwarrende opeenvolging maakt één ding duidelijk: dít is wat er van onze wereld is geworden.

Hoewel de veelheid aan ideeën de roman bijna uit zijn voegen laat barsten, blijf je toch in de ban van de taaltovenaar die Rushdie is. Het is alsof je vastgenageld zit bij het zien van een spetterend en kleurrij…Lees verder

Alsof de hele wereld erin moest

Roman. Salman Rushdie stuurt Don Quichot door de VS en laat hem de liefde najagen in een land dat desintegreert door psychoses, schijn, haat en leegte. Dit had een grootse roman kunnen zijn.

Anders dan de droevige en onheil aantrekkende koppigaard van Cervantes is de Don Quichot van Salman Rushdie best een olijke en optimistische vent. Gek genoeg maar niet helemaal geschift, altijd welwillend glimlachend tegenover wat hem te beurt valt, zelfs al is het racisme of een schietpartij, en dus meer een personage voor operette dan voor opera. Deze Quichot is van Indiase komaf, een handelsreiziger in geneesmiddelen die in zijn grijze Chevy Cruze van motel naar motel trekt dwars door Amerika. De pensioenleeftijd is hij al voorbij, een hersenbloeding liet gaten in zijn geheugen en hij houdt niemand meer over.

Op een morgen gooit hij zijn benen uit bed en beslist hij op zoek te gaan naar liefde. De Grote, Ultieme, Finale Liefde. Hij is het soort mens dat dag en nacht televisie kijkt en hij beseft dus dat hij in een wereld leeft waarin echt alles mogelijk is. Zijn affectie richt zich op de tweede populairste actrice en talkshowpresentatrice van het land, na Oprah Winfrey. A…Lees verder

In naam van de fantasie

Salman Rushdie stuurt in Quichot een tv-verslaafde immigrant op een roadtrip door Trumpland. Maar met zijn onbeteugelde verteldrang snijdt hij zichzelf soms in de vingers.

In zijn vorige roman, De familie Golden (The Golden House), presenteerde Salman Rushdie een verhaal over een uit India afkomstige vastgoedtycoon die naar de Verenigde Staten migreert en daar onder een nieuwe naam, Nero Golden, een nieuw leven begint. Het boek was te lezen als een wervelende persiflage op het Trump-tijdperk.

Kennelijk was Rushdie met dit boek nog lang niet uitgeschreven over Trumpland, want in Quichot voert hij de lezer opnieuw naar het 'Tijdperk van Alles-Is-Mogelijk'. En opnieuw zijn personages die vanuit India naar de Verenigde Staten migreren daarin de drijvende krachten.

Op de eerste bladzijde, beginnend met de semi-sprookjesfrase 'Er woonde eens', maken we kennis met de in Mumbai geboren Ismail Ismail, wiens achternaam na zijn overtocht naar Amerika is verhaspeld tot Smile. Hij is handelsreiziger in farmaceutische producten en het gaat niet goed met hem. Als gevolg van overdadig televisiekijken leidt hij aan een hersenbeschadiging, al zal de bero…Lees verder

De hoofdpersoon Quichot begint een roadtrip door Amerika. Hij heeft zijn leven in allerlei motels doorgebracht, waar hij veel televisie heeft gekeken en door de tv-wereld geobsedeerd is geraakt. Hij is verliefd geworden op de talkshow presentatrice Salma R. En gaat op zoek naar haar in New York. Tijdens zijn reis wordt hij vergezeld door zijn eigen gecreëerde zoon Sancho die net als Pinokkio echt bestaat. Het verhaal verhoudt zich met Don Quichotte van Cervantes. Ze komen pratende krekels, monsters tegen en het tegenwoordige Amerika wordt kritisch bekeken, afwisselend in de realiteit en in fictie. Het verhaal is opgebouwd vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Sancho en Salma R. en andere personages, afgewisseld met een alwetende verteller, die het boek van Quichot schrijft. Het duurt even voordat de verschillende verhaallijnen en personages duidelijk zijn voor de lezer in deze enorme roman die steeds verder de verbeelding gaat. Heldere stijl.

De schrijver als verdwaalde ridder

Salman Rushdie op dreef in satirische update van Cervantes' 'Don Quichot'.

Salman Rushdie heeft een legendarisch voorbeeld uitgekozen voor een groteske parodie op onze eigen tijd: 'De vernuftige edelman Don Quijote van La Mancha' van Miguel de Cervantes (1547-1616), het boek dat geldt als de eerste moderne roman in de westerse literatuur. In Rushdie's voor de Man Booker Prize genomineerde nieuwe roman 'Quichot' biedt de klassieker de ideale achtergrond voor een tirade tegen de huidige samenleving.

In een razend tempo voert Rushdie ons mee in een fantasmagorische parade van de meest uiteenlopende onderwerpen: literatuur, popmuziek, geschiedenis, filosofie, cyberspionage, film, theater, sciencefiction, corruptie, de MeToodiscussie, geweld, wetenschap, tv-programma's, racisme, gaming, politiek, de zakenwereld, en zo nog veel meer. De bonte en verwarrende opeenvolging maakt alvast één ding duidelijk: dít is wat er van onze wereld is geworden. Hoewel de veelheid aan ideeën de roman bijna uit zijn voegen laat barsten, blijf je t…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties