Boek
Nederlands

Oost, west

Salman Rushdie (auteur)
Negen deels autobiografisch gei͏̈nspireerde verhalen met als thema de tegenstelling tussen Oost en West.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Oost, west
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
East, West
Uitgever
Amsterdam: Contact, 1994
165 p.
ISBN
90-254-0963-6

Besprekingen

De eerste bundel verhalen van Rushdie wisselt van register, decor en inhoud, maar alle verhalen cirkelen op de één of andere manier rond het verschil tussen 'Oost' en 'West'. Vaak is er sprake van een toevallige confrontatie tussen beide werelden, die nooit onschuldig blijkt. Hoogtepunt zijn enkele quasi-historische inlevingen, in de ziel van de hofnar van Hamlet (Shakespeare) en in die van Columbus, die naar koningin Isabella's pijpen danst. Het Nederlands van de vertaling is vooral in de eerste reeks regionalistisch aandoende verhalen hier en daar beslist krakkemikkig, terwijl het juist daar nauw luistert. Pocketeditie.

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia