Een jonge indiaan wordt onsterfelijk na het drinken van een magisch elixir. 777 jaar, 7 maanden en 7 dagen reist hij in zijn boot de wereld rond, op zoek naar zijn zuster.
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Grimus
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2012
349 p.
ISBN
9789025436513 (paperback)

Besprekingen

De debuutroman van Rushdie (uit 1975) verschijnt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling en opent een reeks heruitgaven n.a.v. de publicatie van Rushdies memoires in 2012. Hoofdfiguur Wiekende Arend, een jonge indiaan, wordt onsterfelijk na het drinken van een magisch elixir. 777 jaar, 7 maanden en 7 dagen reist hij in zijn boot de wereld rond, op zoek naar zijn zuster. Hij arriveert op Kalfeiland, waar de bewoners kunnen kiezen: onsterfelijk of sterfelijk zijn. De sinistere halfgod Grimus heerst er. Wiekende Arend moet bergen verzetten en wezens trotseren die zijn bewustzijn willen inpalmen. In deze magisch realistische initiatieroman duiken heel wat motieven op die in zijn latere werk terugkeren. ‘Grimus’ vond weinig genade bij de critici en ook Rushdie bekritiseerde zijn ambitieuze debuutroman. Deze vertaling zal wellicht vooral de grote fans van Rushie kunnen boeien. Wie Rushdies werk nog niet kent, kan waarschijnlijk beter ineens starten bij zijn tweede roman, 'Middernachtskin…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnisch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties