Boek
Nederlands

Puur Mediterraan tuinieren

Roger Bastin (auteur)
+1
Puur Mediterraan tuinieren
×
Puur Mediterraan tuinieren Puur Mediterraan tuinieren

Puur Mediterraan tuinieren

In de reeks:
Titel
Puur Mediterraan tuinieren
Auteur
Roger Bastin
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2006
144 p. : ill.
ISBN
90-215-8461-1

Besprekingen

Na de landbouwschool begon Roger Bastin samen met zijn vrouw een groentekwekerij. Eigenhandig verkocht hij de dagverse groenten aan gerenommeerde restaurants. Uit die periode hield hij een blijvende interesse over voor de 'eetbaarheid' van kruiden en planten. Sinds enkele jaren baat hij een kwekerij uit die vooral gespecialiseerd is in mediterrane planten zoals salvia, lavendel, rozemarijn en thijm. In dit boek gaat hij in op de soorten en cultivars van die mediterrane planten die ook in ons klimaat mooie resultaten kunnen geven. Zijn definitie van 'mediterraan' is wel ruim: niet alleen de planten die echt in het Middellandse-Zeegebied groeien, maar ook de planten met een "mediterrane uitstraling" komen in aanmerking.

De ruggengraat van dit boek bestaat uit een alfabetisch gerangschikte lijst van kruiden, bloemen, struiken... die volgens de auteur aan het vooropgestelde criterium beantwoorden. Zo worden ook een aantal Zuid-Afrikaanse planten opgenomen (o.a. dierama pulcherrimum…Lees verder
In het zuidelijkste puntje van Limburg ligt de kwekerij van de auteur. Hij kweekt daar mediterrane planten en is daarnaast een gepassioneerde kok. In een persoonlijk relaas vertelt hij over ontstaan en groei van de kwekerij, zijn voorkeur voor mediterrane planten en zijn ervaringen ermee, over wat hem drijft en inspireert, zijn leven als kweker. Het grootste deel van het boek bevat een overzicht - een persoonlijke voorkeur – van honderden mediterrane planten als lavendel (wel 40 soorten!), salie, tijm, alfabetisch gerangschikt. Alles over de teelt en het gebruik in de keuken wordt uitgebreid en zeer persoonlijk beschreven. Daartussendoor bijzondere recepten met de beschreven planten als ingrediënt(en) (lavendelcake, sorbet van rozemarijn, kweepeersnoepjes), tips en wetenswaardigheden. Geïllustreerd met mooie (pagina)grote foto’s in kleur van planten, gerechten, kwekerij. Alfabetische registers op planten en op recepten. Verzorgde uitgave.

Over Roger Bastin

Roger Alexandre Joseph Bastin (Couvin, 13 augustus 1913 - Namen, 14 november 1986) was een Belgisch architect. Hij behoorde tot de derde generatie modernisten, die in de jaren 1930 gevormd werd.

Levensloop

Bastin werd geboren als zoon van een textielhandelaar. Hij volgde middelbaar onderwijs aan het kleinseminarie van Floreffe. Daar werd hij eerst aangetrokken door de muziek maar al vlug raakte hij gefascineerd door de architectuur van de oude abdijgebouwen waarin hij school liep.

In 1932 schreef Bastin zich in aan het Institut supérieur des arts visuels La Cambre in Brussel. Daar was hij een leerling van de modernisten Jean-Jules Eggericx, Victor Bourgeois en Raphaël Verwilghen. Hij werd er bevriend met Eugène Delatte, een leerling van Henry Van de Velde en met Jacques Dupuis, met wie hij later intens zou samenwerken. Bastin studeerde er in 1936 af en kon vervolgens stage lopen bij Charles Colassin.

Bastin nodig…Lees verder op Wikipedia