Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert een jonge Britse wiskundige Duitse codes te breken en verdwijnt een vrouw die wordt verdacht van spionage.
Titel
Enigma
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Rogier van Kappel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Enigma
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2017
443 p.
ISBN
9789023456582 (paperback)

Besprekingen

De wiskundige Tom Jericho is in 1940 in dienst gekomen van de geheime Britse Codedienst. Twee jaar later weet hij de supergeheime Duitse Enigma-code te breken, waardoor de strijd tussen U-boten en de geallieerde koopvaardijschepen op de Atlantische Oceaan definitief in het voordeel van de laatste wordt beslist. Het verhaal roept voortreffelijk de geheimzinnige sfeer op van de Britse Codedienst. De gebeurtenissen spelen zich vooral af op het lokale niveau van één sector. Maar de gevolgen van wat hier wordt gedaan, zijn wereldwijd. Knap en deskundig werk, waarin een liefdesrelatie een belangrijke rol speelt. De personen staan rechtovereind en hebben scherpe contouren en karakters. Vijf sterren in VN's Detective & Thrillergids 2017.

Over Robert Harris

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Dennis Harris (Nottingham, Verenigd Koninkrijk, 1957) is een Brits schrijver en voormalig journalist.

Levensloop

Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij woont in Berkshire, is getrouwd en heeft drie kinderen.

Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992) (NL: Vaderland), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler. Van Fatherland is in 1994 een tv-film gemaakt met Rutger Hauer als Kripo-rechercheur March. Enigma werd in 2001 verfilmd door Michael Apted met Kate Winslet en Dougray …Lees verder op Wikipedia