Boek
Nederlands

Geschiedenis van een genotzoeker

Richard Mason (auteur), Dennis Keesmaat (vertaler)
In 1907 gaat een 24-jarige Zuid-Afrikaanse ambitieuze, avontuurlijke en intelligente dokter naar Amsterdam als privéleraar van de zoon van een rijk echtpaar.
Titel
Geschiedenis van een genotzoeker
Auteur
Richard Mason
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
History of a pleasure seeker
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
349 p.
ISBN
9789023463740 (paperback)

Besprekingen

De Zuid-Afrikaanse schrijver Richard Mason (1977) groeide vanaf zijn 10e in Engeland op en scoorde met ‘Verloren zielen’ een wereldhit. Zijn vijfde roman speelt in 1907 en draait om de 24-jarige Piet Barol, een ambitieuze, avontuurlijke, intelligente doctor die probeert in een hogere klasse te komen en naar Amsterdam gaat als privéleraar van Egbert, zoon van de rijke Maarten en Jacobine Vermeulen-Sickers. De charismatische Piet weet Egbert te genezen van zijn telneurose en pleinvrees, de dochters Constance en Louisa in te palmen en Jacobine te bevrijden uit een seksloos huwelijk. Hij wordt vorstelijk beloond door Maarten en kan zo zijn plan verwezenlijken: vertrekken naar Zuid-Afrika om fortuin te maken. Tijdens de bootreis vindt hij gemakkelijk een nieuw vrouwelijk ‘slachtoffer’, waarborg voor een zorgeloos bestaan. ‘Wordt vervolgd’ luiden de laatste woorden, wat een aankondiging voor een nieuwe roman rond deze ‘genotzoeker’ lijkt in te houden. Vlot vertelde, onderhoudende schelmenro…Lees verder

Over Richard Mason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Richard Mason (Johannesburg, 1977) is een Brits schrijver.

Mason was tien jaar toen hij met zijn ouders vanuit Zuid-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde. Hij studeerde aan Eton College en de Universiteit van Oxford. Zijn eerste roman The drowning people (1999, in het Nederlands vertaald als Verloren zielen) werd gepubliceerd tijdens zijn eerste jaar in Oxford en is sindsdien vertaald in 22 talen. Zijn tweede roman Us verscheen in 2005, in 2008 gevolgd door The lighted rooms.

In 2010 verbleef Mason enige tijd in Amsterdam om er te werken aan zijn vierde roman, die in mei 2011 verscheen: Geschiedenis van een genotszoeker.

Ter nagedachtenis aan zijn zuster Kay, die overleed toen hij nog een kind was, heeft Mason de Kay Mason Foundation opgezet, een organisatie die zich inzet voor beter onderwijs voor kansarme kinderen en jongeren in Zuid-Afrika.

Mason en zijn echtgenoot Benjamin Morse wonen in New York.

Lees verder op Wikipedia