Boek
Nederlands

Nestor

Quentin Gréban (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het aapje Nestor mag van zijn vader gaan vissen in de rivier als hij belooft uit de buurt te blijven van egels, krokodillen en olifanten. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Nestor
Auteur
Quentin Gréban
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nestor
Uitgever
Weert: Van Buuren, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-5695-125-4

Besprekingen

Nestor, een klein aapje, trekt voor het eerst alleen naar de rivier om te gaan vissen. Zijn vader heeft hem op het hart gedrukt weg te blijven van egels, krokodillen en olifanten, want "egels steken, krokodillen bijten en olifanten zijn groot, onvoorzichtig en onhandig en kunnen boven op je gaan staan". Vol goede moed trekt Nestor naar de rivier en zorgt ervoor dat hij ver uit de buurt blijft van de egel en de krokodil die hij onderweg ziet. Maar wat te doen als er opeens een olifant opduikt uit het struikgewas? Er zit niets anders op dan te vluchten en de olifant pikt zijn visstekje in. Nestor kruipt op een tak, maar als hij een vis aan de haak slaat, valt hij pardoes in het water. Dankzij de lange slurf van de olifant kan hij op tijd uit het water worden gevist en zo worden die grote lobbes en het kleine aapje toch nog dikke vrienden.

De moraal van dit verhaal ontgaat me een beetje: je moet wegblijven van enge dingen, omdat ze je dood kunnen betekenen, maar soms zijn die enge…Lees verder
Prentenboek waarin het aapje Nestor wil gaan vissen in de rivier. Hij krijgt alleen toestemming van zijn vader als hij belooft heel voorzichtig te zijn en uit de buurt te blijven van de egels, krokodillen en olifanten. Wanneer hij tijdens het vissen in het water valt, is het uiteindelijk de olifant die hem redt en weer thuisbrengt. Van de zachtgekleurde illustraties die wisselend van grootte zijn en de bladspiegel daarom verlevendigen, gaat totaal geen dreiging uit omdat de dieren allemaal als knuffelbeesten zijn getekend. Toch is het geen overdreven 'zoetig' geheel geworden maar meer een vriendelijk verhaal. Bovendien is er op de tekeningen veel te zien zodat kinderen zich tijdens het voorlezen volledig kunnen concentreren op de vele grappige details. De lappenpop van Nestor beleeft zijn avonturen mee op haar eigen wijze. De tamelijk uitgebreide tekst vult de tekeningen goed aan. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Quentin Gréban

Quentin Gréban (1977, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) is een Belgische tekenaar en boekillustrator.

Kunstcarrière

Quentin Gréban studeerde voor illustrator aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel. Vrij jong was hij een verwoed striplezer en schepte er een genoegen in deze na te tekenen. Vanaf zijn 18e jaar begon hij door zijn opleiding zich sterk te interesseren voor boekillustraties voor kinderboeken. Hij werd beïnvloed door het werk van van Lisbeth Zwerger, de cinema van Jean-Pierre Jeunet en Tim Burton. Hij houdt van de kunst van Manet en Mucha.
Gréban illustreerde en schreef sinds 1999 meer dan 50 kinderboeken in verschillende talen. Naar eigen zeggen is hij sterk geïnspireerd door de sprookjes van Hans Christiaan Andersen. De kunstenaar die momenteel in Wemmel woont, werkt vooral met zachte waterverfkleuren met uitdrukkingsvolle figuurtjes waarmee hij een herkenbare beeldtaal sc…Lees verder op Wikipedia