Boek
Nederlands

De fantastische Ansje Artisjok

Quentin Blake (auteur), Huberte Vriesendorp (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongen en een meisje denken bij een dier of een voorwerp terug aan hun belevenissen met een byzondere, oudere vriendin voor wie niets te gek was. Prentenboek met kleurige illustraties over twee bladzijden en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Extra onderwerp
humor, avonturen, prentenboeken
Titel
De fantastische Ansje Artisjok
Auteur
Quentin Blake
Vertaler
Huberte Vriesendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fantastic Daisy Artichoke
Uitgever
Baarn: De Fontein, © 1999
[32] p. : ill.
ISBN
9789026115806 (hardback)

Besprekingen

Uitstekend uit het Engels vertaald prentenboek over de herinneringen van een jongen en meisje aan een niet alledaagse, eigenzinnige, oudere vriendin voor wie niets te gek was. De typische Quentin Blake-illustraties, verspreid over veertien dubbele pagina's, geven uitdrukking aan de herinnering: meestal een dier of een voorwerp gevolgd door een bijzin als situatieschets. Woord en beeld vormen een onlosmakelijk geheel. De tekst, die steeds rijmt op artisjok, is grappig en begrijpelijk, hoewel er veellettergrepige woorden in voorkomen. Ook humorvol zijn de uitspraken in de tekstballonnen als: 'snurkt hij niet prachtig?'. Geen gebruik van interpunctie, wel van hoofdletters, extra groot lettertype. De zwierige, levendige, kernachtig uitgedrukte krijttekeningen zijn ingekleurd in zachte, maar frisse aquareltinten. Een kolderiek prentenboek, waaraan je vanaf 4 jaar veel plezier kunt beleven samen met degene die voorleest.

Over Quentin Blake

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Eaag14!

Sir Quentin Saxby Blake (Sidcup, 16 december 1932) is een Brits cartoonist, illustrator en auteur.

Loopbaan

Quentin Blake debuteerde in 1968. Hij is voornamelijk bekend van zijn tekeningen in de kinderboeken van Roald Dahl, waaronder De GVR en de De heksen. Het eerste kinderboek van Dahl dat Blake illustreerde was De reuzenkrokodil. Andere boeken die Dahl al eerder had geschreven (zoals Sjakie en de chocoladefabriek) zijn in latere uitgaven door Blake opnieuw van tekeningen voorzien. Alles bij elkaar illustreerde Blake meer dan 300 jeugdboeken, waaronder het debuutboek van David Walliams, The Boy in the Dress. Daarnaast heeft hij ook zelf meer dan 30 boeken geschreven.

Blake werd benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Daarnaast is hij patroon van een aantal plaatselijke verenigingen, zoals de Blake Society, het Downing College en de Campaign for Drawing.

Lees verder op Wikipedia