Boek
Nederlands

Eerlijk delen

Pippa Goodhart (auteur), Anna Doherty (illustrator), Martine Schaap (vertaler)
Haas en Beer zien een boom vol sappige peren, maar ze kunnen er niet bij. Gelukkig weet Haas drie stoelen te vinden, waar ze op kunnen staan. Maar hoe verdeel je die eerlijk? Een torretje weet raad. Prentenboek met vrij grof getekende, expressieve kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Slim zijn, Dieren, Delen
Titel
Eerlijk delen
Auteur
Pippa Goodhart
Illustrator
Anna Doherty
Vertaler
Martine Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fair shares
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2020
[26] p. : ill.
ISBN
9789021680521 (hardback)

Besprekingen

Haas ziet een boom vol sappige peren. Hij wil er een plukken, maar kan er niet bij. Ook Beer lust wel een peertje, maar zelfs hem lukt het niet. Haas bedenkt een oplossing. Hij pakt drie stoelen waar ze op kunnen staan. Een voor Beer en twee voor Haas. Maar dat vindt Beer niet eerlijk. Dit vrolijke, kleurrijke prentenboek laat op speelse wijze zien dat ‘eerlijk delen’ niet altijd betekent dat iedereen hetzelfde krijgt. De tekst in duidelijke quasihandschriftletters bestaat uit korte zinnen met veel dialoog en is prettig (voor)leesbaar. Sommige woorden zijn vetgedrukt. De kleurenillustraties zijn sfeervol en levendig. Terwijl Haas de lucht in springt om bij de peren te komen, verandert de uitdrukking op zijn gezicht van verwachtingsvol naar sip en uiteindelijk teleurgesteld. Het torretje en al zijn vliegende soortgenoten zorgen voor een onverwacht grappige wending aan het eind van het verhaal. Een mooi verzorgd, aantrekkelijk en leerzaam prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Eerlijk delen

Wanneer Haas een boom vol lekkere peren ziet, wil hij er natuurlijk eentje plukken. Hij springt en springt en springt ... Maar hoe hij ook zijn best doet, hij kan er niet bij. Ook Beer lust wel graag zo'n sappige peer, maar ook voor hem hangen ze te hoog. Haas haalt drie stoelen, twee voor hem en een voor Beer. Daar is Beer het niet mee eens. Hij vindt het niet eerlijk verdeeld. Dat klopt, dus Haas zet snel een stoel opzij. Staand op de stoel kan Beer bij de heerlijke peren. Hij smult erop los! Haas kijkt teleurgesteld toe. Zelfs als hij op de stoel staat, hangen de peren nog veel te hoog voor hem. Gelukkig passeert er net een wijs torretje. Hij legt uit aan Beer en Haas dat hetzelfde niet altijd eerlijk is. Als de twee het begrijpen, worden de stoelen herverdeeld en smikkelen ze samen van de peren. Tot Torretje zorgt voor een grappig, onverwacht einde ! Met korte, heldere zinnen doet Pippa Goodhart een lesje over 'eerlijk' uit de doeken. Het gebruikte lettertype…Lees verder